Linkovi

Kanada stavila "Ponosne momke" na spisak terorističkih organizacija


Pristalice predsednika Donalda Trampa u odeći sa simbolima grupe Ponosni momci pristustvuju mitingu na trgu Fridom plaza u Vašingtonu, 12. decembra 2020.
Pristalice predsednika Donalda Trampa u odeći sa simbolima grupe Ponosni momci pristustvuju mitingu na trgu Fridom plaza u Vašingtonu, 12. decembra 2020.

Kanada je desničarsku grupu Ponosni momci u sredu označila kao terorističku organizaciju, navodeći da predstavlja aktivnu pretnju za bezbednost i da je odigrala "ključnu ulogu" u napadu na američki Kapitol prošlog meseca, u kome je stradalo pet osoba.

Iako Ponosni momci nikada nisu izvršili neki napad u Kanadi, ministar za javnu bezbednost Bil Bler izjavio je da su domaće obaveštajne agencije sve zabrinutije zbog te grupe.

"Postoji ozbiljna i zabrinjavajuća eskalacija nasilja - ne samo retorike nego i aktivnosti i planiranja, i na to smo danas reagovali", izjavio je na konferenciji za novinare, iako nije otkrio više pojedinosti.

Osnivač grupe, Gevin Mekines, je Kanađanin ali sada živi u Sjedinjenim Državama.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv nekoliko članova grupe u vezi sa napadima u Vašingtonu 6. januara.

Otava je dodala 12 grupa na listu terorističkih organizacija - tri neonacističke grupe, osam organizacija za koje se veruje da su povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom, kao i grupu iz Kašmira Hizbul Mudžahedin.

Bler je izjavio da su kanadske obaveštajne agencije radile mesecima, a u nekim slučajevima i godinama, na prikupljanju dokaza potrebnih da bi se grupe stavile na listu terorističkih organizacija.

"Kanada neće tolerisati ideološko, versko ili politički motivisano nasilje", poručio je ministar Bler.

Ponosni momci su osnovani 2016. a nastali su kao organizacija protivnika političke korektnosti i onih koji veruju da se u SAD i Americi guši muževnost, da bi prerasli u grupu koja je učestvovala u uličnim tučama.

Kada je u jednoj od predsedničkih debata bivšem predsedniku Donaldu Trampu prošlog septembra postavljeno pitanje da li je spreman da osudi belačke supremaciste i paravojne organizacije, on je pozvao Ponosne momke da "odstupe, ali budu u pripravnosti."

Odluka kanadske vlade znači da će banke i finansijske institucije moći da zamrznu imovinu grupe a ukoliko neki Kanađanin bude svesno poslovao sa njima, to će se tretirati kao krivično delo. Svim članovima grupe može biti zabranjen ulazak u Kanadu.

Stefani Karvin, profesorka i stručnjak za bezbednost na Univerzitetu Karlton, izjavila je da je Otava proširila svoje tumačenje koncepta terorizma, koji se ranije uglavnom odnosio na verski motivisani ekstremizam.

"Sada vidimo zaokret ka percepciji da su te grupe (kao što su Ponosni momci) u stanju da izvrše vrstu nasilja koje izaziva strahovanja za nacionalnu bezbednost", izjavila je Karvin za Rojters, podsećajući na napad belačkih, ultra-desničarskih ekstremista na džamiju u Kvebeku 2017. godine, u kome je ubijeno šestoro ljudi.

Lider Ponosnih momaka Enrike Tario obraća se pristalicama u Portlandu u Oregonu, 26. septembra 2020.
Lider Ponosnih momaka Enrike Tario obraća se pristalicama u Portlandu u Oregonu, 26. septembra 2020.

Enrike Tario, lider Ponosnih momaka, izjavo je da je stavljanje grupe na listu terorističkih organizacija "besmisleno."

Nema osnova za to, to je kršenje slobode govora. Sve što su kanadski Ponosni momci ikada radili je da odu na mitinge", izjavio je Tario za AP. On je procenio da u Kanadi ima između hiljadu i hiljadu i po Ponosnih momaka, i da su oni "vrlo mirni" u poređenju sa članovima američke organizacije.

Tario je uhapšen u Vašingtonu neposredno pre nereda kod Kapitola. Optužen je da je oskrnavio zastavu pokreta Životi crnaca su važni kod stare, crnačke crkve za vreme ranijeg protesta u prestonici.

Na pitanje da li će SAD slediti primer Kanade i označiti Ponosne momke terorističkom organizacijom, sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je da je SAD trenutno razmatraju stanje sa domaćim ekstremističkim organizacijama, i da će sačekati zaključke te analize.

XS
SM
MD
LG