Linkovi

Nekoliko dana pre početka suđenja za opoziv, Tramp imenovao nove branioce


Arhiva – Brus L. Kastor govori dan pre polaganja zakletve pred preuzimanje dužnosti v.d. državog tužioca, tokom konferencije za štamu u Harisburku, Pensilvanija. 16. avgusta 2016.
Arhiva – Brus L. Kastor govori dan pre polaganja zakletve pred preuzimanje dužnosti v.d. državog tužioca, tokom konferencije za štamu u Harisburku, Pensilvanija. 16. avgusta 2016.

Bivši američki predsednik Donald Tramp obelodanio je u nedelju novi tim advokata koji će voditi njegovu odbranu pred Senatom, na njegovom drugom suđenju za opoziv.

Advokat odbrane Dejvid Šoen, čest televizijski pravni komentator, i Brus Kastor, bivši okružni tužilac u Pensilvaniji koji se suočio s kritikama zbog svoje odluke da glumca Bila Kosbija ne tereti u slučaju seksualnih krivičnih prestupa, zastupaće Trampa na suđenju u Senatu koje počinje naredne sedmice.

U izjavi objavljenoj putem Trampove kancelarije, oba advokata rekla su u nedelju da su počastvovani što su prihvatili taj posao.

"Snaga našeg Ustava uskoro će biti testirana kao nikada ranije u našoj istoriji. Snažan je i elastičan. Dokument napisan za vekove i opet će trijumfovati nad partijskim odnosima i uvek", rekao je Kastor.

Očekivalo se da će dva istaknuta advokata iz Južne Karoline, Buč Bovers i Debora Barbir, biti Trampovi glavni advokati.

Međutim, prema izveštajima medija koji se pozivaju na ljude upućene u tu stvar, dogovor se raspao zbog razlika oko toga koja bi pravna strategija bila prikladna za suđenje, uključujući Trampovo insistiranje na navodnim izbornim prevarama.

Bivši predsednik suočava se sa optužbama za "podsticanje na pobunu" u vezi sa ruljom koja je napala američki Kapitol 6. januara.

Menadžeri opoziva ispred Predstavničkog doma, koji rade kao tužioci, suočavaju se sa teškim zadatkom da ubede najmanje 17 republikanaca da glasaju za opoziv Trampa. Toliko bi bilo potrebno da bi se dostigao prag od dve trećine Senata, pod pretpostavkom da sve deokrate podrže opoziv.

Nekoliko republikanaca usprotivilo se suđenju za opoziv, tvrdeći da je ono neustavno, budući da je Tramp već otišao sa funcije.

Tramp je prvi predsednik SAD koji je dva puta opozivan. Senat ga je pre godinu dana oslobodio optužbi za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa.

XS
SM
MD
LG