Linkovi

Tramp neće svedočiti na suđenju u procesu opoziva


ARHIVA - Članovi Predstavničkog doma koji će na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu imati ulogu tužioca (Foto: Thomson Reuters)
ARHIVA - Članovi Predstavničkog doma koji će na suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu u Senatu imati ulogu tužioca (Foto: Thomson Reuters)

Bivši američki predsednik Donald Tramp neće se odazvati pozivu da svedoči na suđenju o opozivu u američkom Senatu koje počinje sledeće nedelje, saopštio je njegov savetnik Džejson Miler - označivši taj proces kao neustavan.

Demokrate u Predstavničkom domu, koji imaju ulogu tužioca na predstojećem suđenju Donaldu Trampu u Senatu, zatražili su od bivšeg predsednika SAD da svedoči naredne nedelje o svojim postupcima pre nego što su stotine njegovih pristalica izvele smrtonosni napad na Kapitol, prenosi agencija Rojters.

Trampovi pravni savetnici u odgovoru na zahtev demokrata nisu precizirali da li će se bivši predsednik odazvati pozivu – rekavši da su optužbe protiv njihovog klijenta neosnovane.

Vaše pismo potvrđuje ono što je opšte poznato: niste u mogućnost da dokažete optužbe protiv 45. američkog predsednika koji je sada u svojstvu građanina”, navodi se u odgovoru Trampovih advokata Brusa Kastora i Dejvida Šouna.

Predstavnički dom je prošlog meseca opozvao Trampa po optužbi da je podsticao pobunu tokom govora ispred Bele kuće u kojem je pozvao svoje pristalice da se "bore" protiv njegovog poraza na izborima.

Trampove pristalice su posle Trampovog obraćanja nasilno upale u kompleks američkog Kapitola da bi sprečile potvrdu pobede predsednika Džoa Bajdena i sukobile se sa policijom, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbedno. Pet osoba, među kojima i jedan policajac, preminulo je tokom nasilja.

Trampovi advokati su ove nedelje odbacili optužbe, tvrdeći da je Tramp "savesno obavljao dužnost predsednika" i da su njegove tvrdnje da je poražen na izborima zbog prevare - koje su bile neosnovane - zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava (kojim se garantuje sloboda govora).

"U svetlu vašeg osporavanja ovih faktičkih navoda, pozivam vas da svedočite pod zakletvom o vašim postupcima 6. januara 2021. godine, pre ili tokom suđenja za opoziv u Senatu,", napisao je demokratski kongresmen Džejmi Raskin, vodeći menadžer za opoziv, u pismu Trampu i njegovim advokatima.

Raskin je od Trampa zatražio da svedoči između 8. i 11. februara

"Ako odbijete ovaj poziv, zadržavamo sva prava, uključujući i pravo da na suđenju ustvrdimo da se iz vašeg odbijanja da svedočite može izvući negativan zaključak u pogledu vaših poteza (ili izostanka istih) 6. januara 2021." napisao je Raskin.

Još nije poznato da li će Tramp pristati na zahtev demokrata, a njegovi predstavnici nisu odgovorili na molbe za komentar.

Tramp je dva meseca nakon izbora, na kojima je pobedio Bajden, tvrdio da je izgubio zbog rasprostranjene izborne prevare. Sudovi i izborni zvaničnici su odbacili te tvrdnje.

Suđenje Trampu, prvom američkom predsedniku koji je opozvan dva puta, trebalo bi da počne naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG