Linkovi

Demokrate planiraju opsežan slučaj protiv Trampa u Senatu


ARHIVA - Predsednik Donald Tramp na južnom travnjaku Bele kuće po povratku sa južne granice SAD (Foto: AP)
ARHIVA - Predsednik Donald Tramp na južnom travnjaku Bele kuće po povratku sa južne granice SAD (Foto: AP)

Menadžeri koje je Demokratska stranka imenovala da vode proces opoziva odlazećeg predsednika Donalda Trampa planiraju da dokažu njegovu ulogu u prošlonedeljnim smrtnonosnim neredima u američkom Kongresu, dok pokušavaju da ga proglase krivim za podsticanje pobune, na suđenju u Senatu koje bi trebalo da počne čim novoizabrani predsednik Džo Bajden bude inaugurisan u sredu 20. januara.

Demokratska članica Predstavničkog doma iz Kolorada Dajena Deget rekla je u četvrtak za kablovsku mrežu CNN da ona i njene kolege planiraju da pokažu video učesnika nereda kako upadaju u zgradu Kongresa ubrzo nakon što ih je Tramp pozvao da idu do Kapitola i da se "bore" da ponište njegov izborni poraz od Bajdena. U vreme nasilnog upada, članovi Kongresa su bili u početnoj fazi potvrde glasova Elektorskog koledža prema kojem je Bajden pobedio na izborima.

ARHIVA - Demokratska članica Predstavničkog doma iz Kolorada Dajana Deget
ARHIVA - Demokratska članica Predstavničkog doma iz Kolorada Dajana Deget

“Ovo je situacija u kojoj je predsednik počinio prestup na nacionalnoj televiziji. Pokazaćemo snimke i ispričati priču senatorima", rekla je Deget dan nakon što je Predstavnički dom izglasao Trampov opoziv, sa 232 glasa ZA i 197 PROTIV.

Deset republikanskih članova donjeg doma Kongresa glasalo je za Trampov opoziv.

Tramp je prvi američki predsednik opozvan dva puta. Krajem 2019. godine je opozvan zbog toga što je vršio pritisak na Ukrajinu da pronađe štetne informacije o Bajdenu uoči novembarskih izbora, ali je oslobođen optužbi na suđenju u Senatu u februaru prošle godine.

Deget, koja je advokat, rekla je da menadžeri zaduženi za proces opoziva razmatraju pozivanje nekoliko svedoka na novo suđenje Trampu u Senatu, čiji datum održavanja još nije utvrđen.

Među svedocima, koji bi mogli da budu izvedeni, nalaze se i žrtve nasilnog upada u Kongres, kao i republikanski državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na kojeg je Tramp nekoliko dana uoči napada 6. januara vršio pritisak da "pronađe" dovoljno glasova da bi njegov poraz u toj državi - pretvorio u pobedu.

ARHIVA - Glavni izborni zvaničnik Džordžije, državni sekretar Bred Rafensperger
ARHIVA - Glavni izborni zvaničnik Džordžije, državni sekretar Bred Rafensperger

“On bi mogao da svedoči o svom razgovoru sa predsednikom, kako je predsednik vršio pritisak na njega da promeni legalne rezultate izbora", navela je Deget o Rafenspergeru.

Jednosatni razgovor Trampa i Rafenspergera, 2. januara, pominje se i u rezoluciji o opozivu u kojoj se odlazeći predsednik optužuje za "podsticanje pobune".

Deget je odbacila tvrdnje pojedinih republikanaca, među kojima je i senator iz Arkanzasa Tom Koton, da Trampu ne bi trebalo da bude suđeno nakon što naredne nedelje napusti položaj. Ni jednom predsedniku nije suđeno u Senatu nakon okončanja mandata u Beloj kući, mada je proces opoziva drugih zvaničnika nastavljen i nakon što su napustili položaj.

"Mogli bi da ga spreče da se ikada kandiduje za predsednika. Da dobija sve benefite koje imaju bivši predsednici. Imajući u vidu njegove nečuvene poteze, trebalo bi da preduzmemo taj korak", ocenila je Deget.

Da bi se Tramp proglasio krivim potrebna je dvotrećinska većina u Senatu u kojem će do početka suđenja demokrate i republikanci imati isti broj mesta - 50. To znači da bi 17 republikanskih senatora moralo da glasa protiv Trampa.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, koji je tokom Trampovog četvorogodišnjeg mandata bio njegov blizak saveznik, u sredu je rekao republikanskim kolegama:

"Još nisam doneo konačnu odluku o tome kako ću glasati i nameravam da saslušam pravne argumente kada budu izneseni pred Senatom".

Ubrzo nakon što je Predstavnički dom opozvao Trampa, novoizabrani predsednik rekao je da se nada da nastavak procesa u Senatu neće poremetiti usvajanje njegovih zakonskih predloga.

"Nadam se da će lideri u Senatu pronaći način da ispune svoje ustavne odgovornosti u pogledu opoziva i istovremeno rade na drugim hitnim pitanjima", rekao je Bajden.

Glavni menadžer za proces opoziva, kongresmen iz Merilenda Džejmi Raskin, rekao je za Nacionalni javni radio (NPR) da ne smatra da je slučaj protiv Trampa "instrument za kažnjavanje".

"To je instrument zaštite i moramo da zaštitimo narod. Ista nasilna rulja supremacista koja nas je napala prošle nedelje navela je da se vraća u Vašington za događaje u vezi sa Bajdenovom inauguracijom. To je jasna i prisutna opasnost. Ljudi koji misle da bi jednostavno trebalo da zaboravimo prošle prestupe ne suočavaju se sa onim što se dogodilo prošle srede i sa nasilnom pretnjom po vladu SAD", upozorio je Raskin.

ARHIVA - Demokratski kongresmen Džejmi Raskin (L)
ARHIVA - Demokratski kongresmen Džejmi Raskin (L)

Raskin je rekao da misli da će senatori "pažljivo razmotriti šta se dogodilo tokom ovog napada bez presedana na salu u kojoj sede i na miran prenos vlasti".

"Podsetiću da se sve ovo dogodilo u sredu 6. januara s razlogom. To je bio usmeren i odlučan napad na našu vladu", poručio je Raskin.

Međutim, Trampov savetnik za trgovinu Piter Navaro snažno je branio predsednika i osudio njegov opoziv.

"Demokratska stranka je počinila nasilje ovoj zemlji napadom na predsednika za kojeg verujem da je legalno izabran 3. novembra. Ako bi izbori bili održani danas, ponovo bi bio izabran. Zbog toga tim ljudima na Kapitl hilu poručujem da prestanu, da puste čoveka da ode mirno, da sačuva dostojanstvo. Bio je najbolji predsednik za radna mesta, najbolji trgovinski pregovarač. Zaista je pogrešno to što rade", rekao je Navaro za kablovsku mrežu Foks njuz.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer odbacio je sve kritike u pogledu nastavka procesa protiv Trampa.

"Nema sumnje da će biti suđenja u Senatu, da će se glasati o tome da se predsednik optuži za krivična dela i prestupe, i ako bude proglašen krivim, glasaće se o tome da mu se zabrani da se ponovo kandiduje", naglasio je Šumer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG