Linkovi

Suđenje Trampu će se održati u Senatu uprkos žestokom otporu republikanaca


Republikanski senatori Rodžer Maršal i Ted Kruz posle glasanja u Kapitolu, 26. januara 2021.
Republikanski senatori Rodžer Maršal i Ted Kruz posle glasanja u Kapitolu, 26. januara 2021.

Većina republikanaca u Senatu glasala je u utorak protiv održavanja političkog suđenja za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa, optuženog za podsticanje pobune njegovih pristalica, koje su 6. januara upale u zgradu Kongresa. To govori da Tramp ponovo ima dovoljno glasova da bude oslobođen optužbi u Senatu.

Za nastavak procesa opoziva i početak suđenja glasalo je 55 senatora dok je 45 bilo protiv. Samo petoro republikanaca pridružilo se svih 50 demokrata. Da bi bivši predsednik bio osuđen potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi 17 republikanaca trebalo da se okrene protiv Trampa, pod uslovom da sve demokrate glasaju da je Tramp kriv nakon što saslušaju argumente na suđenju koje počinje 9. februara.

Trampov pristalica, senator Rend Pol iz Kentakija, izdejstvovao je glasanje o tome da li treba nastaviti sa suđenjem, koje je opisao kao "neustavnu šaradu."

Reporteri prate senatora Renda Pola iz Kentakija pred polaganje zakletve uoči suđenja o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa, 26. januara 2021.
Reporteri prate senatora Renda Pola iz Kentakija pred polaganje zakletve uoči suđenja o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa, 26. januara 2021.

Pol je tvrdio da Senat ne može da drži suđenje privatnom licu, što Tramp sada jeste, nakon što mu je mandat istekao prošle srede a demokrata Džo Bajden inaugurisan kao 46. predsednik. Senat je, zapravo, ranije držao suđenja privatnim licima.

I pre glasanja, mnogi republikanci u Senatu po svemu sudeći su se udaljili od ideje da Trampa treba osuditi zbog podsticanja pobune kada su stotine njegovih pristalica - možda čak 800, prema procenama zvaničnika - pokušale da dođu do članova Kongresa koji su u tom trenutku vodili debatu za vreme potvrde Bajdenove pobede na novembarskim iizborima.

Svih 100 senatora položilo je zakletvu da će biti nepristrasna porota na predstojećem suđenju. U slučaju da Tramp bude osuđen, prostom većinom glasova moglo bi da mu se zabrani da se ikada ponovo kandiduje za javni položaj.

Badjen koji je 36 godina proveo u Senatu a osam godina bio potpredsednik u Obaminoj administraciji, izjavio je u ponedeljak za CNN da podržava suđenje ali da ne veruje da će dovoljno republikanaca glasati protiv Trampa da bi bivši predsednik bio osuđen.

Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, Trampov pristalica koji je bivšeg predsednika savetovao u pogledu predstojećeg procesa u Senatu, izjavio je "postoji samo šačica republikanaca, sve manji broj, koji će glasati protiv njega."

Brojni republikanski senatori izjavili su da Tramp snosi izvesnu odgovornost za nerede u Kapitolu, u kojima je stradalo petoro ljudi, među kojima i jedan policajac. Na skupu blizu Bele kuće 6. januara, Tramp je nastavio da iznosi neosnovan optužbe da je izbore izgubio zbog krađe glasova i pozvao svoje pristalice da marširaju do Kapitola i "bore se" da ponište Bajdenovu pobedu. Proteklih nedelja, vlasti su uhapsile na desetine izgrednika koji su upali u Kongres - svetski poznati simbol američke demokratije. Desetine demonstranata su i dalje pod istragom.

Međutim, nekoliko republikanskih zakonodavaca, uprkos tome što su kritikovali Trampa, postavili su pitanje zbog čega se suđenje održava sada kada on više nije na položaju, i sugerisali da su za nasilje uglavnom bili odgovorni sami izgrednici.

“Saslušaćemo (argumente protiv Trampa) ali i dalje me brine ustavnost svega ovoga i presedan koji se postavlja u pokušaju da se osudi privatni građanin", izjavila je senatorka Džoni Ernst iz Ajove.

“Pokazao je loše liderstvo, mislim da se svi slažemo, ali ti ljudi su ušli u Kapitol, uradili su to svesno, dakle oni snose odgovornost", izjavila je.

Senator iz Viskonsina Ron Džonson odgovara na pitanja novinara po izlasku iz Senata 26. januara 2021.
Senator iz Viskonsina Ron Džonson odgovara na pitanja novinara po izlasku iz Senata 26. januara 2021.

Republikanski senator Ron Džonson iz Viksonsina postavio je pitanje "Zašto ovo radimo? Ne mogu da zamislim ništa što bi više izazvalo podele i manje donelo oporavak od održavanja suđenja za opoziv predsednika koji je već sišao sa položaja. To je prosto osvetoljubivo. To je besmisleno."

Lider senatske većine Čak Šumer odbacio je navode republikanaca da bi Tramp trebalo da izbegne suđenje zato što mu se mandat okončao.

“Izgleda se neki nadaju da bi republikanci mogli da se suprotstave opozivu bivšeg predsednika kao samom procesu, umesto da se suoče sa njegovim užasnim ponašanjem", rekao je Šumer. "Želim da budem savršeno jasan: to neće proći."

Dva vodeća američka dnevnika Vašington post i Njujork tajms objavili su da njihova istraživanja pokazuju veliko protivljenje među republikanskim senatorima prema osudi Trampa. Post navodi da se 29 od 50 republikanaca protivi tome da predsednik bude osuđen, dok Tajm piše da je protiv osuđujuće presude 27 senatora.

XS
SM
MD
LG