Linkovi

Suđenje Trampu u Senatu odloženo za početak februara


ARHIVA - Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer ( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer ( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Lideri demokrata i republikanaca u Senatu saglasili su se u petak da odlože suđenje o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa za dve nedelje, što bi gornjem domu američkog Kongresa dalo više vremena da se usredsredi na agendu predsednika Džoa Bajdena i potvrdu kandidata za njegov kabinet.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da će suđenje početi tokom druge nedelje februara, što je pozdravio republikanski lider Mič Mekonel.

Predstavnički dom bi trebalo formalno da prosledi optužnicu Senatu u ponedeljak, što bi obično označilo početak suđenja.

Međutim, Šumer je naveo će novi vremenski okvir omogućiti Senatu da preduzme brzu akciju u pogledu ključnih članova novog kabineta i drugih pitanja, što će članovima Predstavničkog doma koji će izneti argumente protiv bivšeg predsednika, kao i Trampovom pravnom timu, dati više vremena da se pripreme za suđenje.

"Tokom tog perioda, Senat će nastaviti da obavlja ostale dužnosti, kao što je razmatranje kandidata za kabinet i zakonskog predloga o pomoći milionima Amerikanaca koji pate tokom ove pandemije", rekao je Šumer.

Vremenski okvir za suđenje je rezultat kompromisa, nakon što je Mekonel zatražio od Predstavničkog doma da odloži slanje optužnice do sledećeg četvrtka i pozvao Šumera da odloži suđenje do sredine februara da bi se Trampu dalo više vremena da pripremi odbranu.

Dag Andres, Mekonelov portparol, rekao je da je republikanskom lideru drago što su demokrate dale više vremena Trampovom timu.

Prema novom rasporedu, menadžeri za opoziv Predstavničkog doma će podneti uvodne argumente i Trampov pravni tim odgovoriti na optužnicu 2. februara, a zatim će 8. februara uslediti odgovor obe strane.

Tramp je 13. januara postao prvi američki predsednik koji je opozvan dva puta. Predstavnički dom ga je opozvao po optužbi da je podstakao pobunu, nakon vatrenog obraćanja pristalicama 6. januara posle čega su nasilno upale u zgradu Kongresa. U nasilju je preminulo pet osoba, među kojima i jedan policajac.

Senat je prošle godine, na prvom suđenju, oslobodio Trampa optužbi u slučaju vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži Bajdena i njegovog sina.

Za osudu u Senatu potrebna je dvotrećinska većina. - što znači da bi 17 republikanaca moralo da sa demokratama glasa protiv Trampa. Ako bi bivši predsednik bio proglašen krivim, to bi otvorilo put za drugo glasanje o tome da se Trampu zabrani da se ponovo kandiduje za predsednika. Za to je potrebna prosta većina glasova.

Prema anketi Rojtersa i Ipsosa, koja je objavljena u petak, neznatna većina Amerikanaca veruje da bi Tramp trebalo da bude osuđen i da bi trebalo da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje. Odgovori su bili gotovo isključivo po partijskoj liniji - 90 odsto demokrata želi da Tramp bude osuđen, s čim je saglasno manje od 20 odsto republikanaca.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da bi Senat trebalo da bude u mogućnosti da održi suđenje i razmotri Bajdenovu agendu, pre svega novi paket pomoći za saniranje posledica pandemije u iznosu od 1,9 hiljadu milijardi dolara.

"Ono što ne može da bude odloženo zbog ovog procesa je predsednikov predlog da američki narod dobije pomoć u ovom periodu krize", naglasila je Psaki.

Trampova odbrana

Bez pravnih savetnika Bele kuće koji bi ga branil - kao što je to bio slučaj tokom prvog suđenja prošle godine - Trampovi saveznici tragaju za advokatima koji bi zastupali bivšeg predsednika u Senatu.

Članovi njegovih bivših pravnih timova nagovestili su da ne planiraju da se pridruže tim aktivnostima, ali senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem rekao je u četvrtak republikanskim kolegama da je Trump angažovao advokata iz Južne Karoline Buča Boversa, naveli su neimenovani izbori. Bovers nije odmah odgovorio na poruke u četvrtak.

Očekuje se da će uskoro biti objavljeni članovi Trampovog pravnog tima, rekla je osoba upoznata sa Grejemovim komentarima.

Grejem u četvrtak nije želeo da odgovarao na pitanja o Trampovom predstavljanju na Kapitol hilu. Ali rekao je novinarima "mislim da će prilično brzo dobiti pravni tim".

Proces će ispred Predstavničkog doma voditi devet menadžera za opoziv koji su se redovno sastajali kako bi razgovarali o strategiji.

Tramp je poručio hiljadama pristalica da se "pakleno bore" protiv izbornih rezultata koje je Kongres potvrđivao 6. januara neposredno pre nego što je besna rulja napala Kapitol i prekinula brojanje.

Petoro ljudi, uključujući policajca iz Kapitola, izgubilo je živote u tom haosu, a Predstavnički dom opozvao je odlazećeg predsednika nedelju dana kasnije. Za Trampov opoziv glasalo je desetoro republikanaca.

XS
SM
MD
LG