Linkovi

Republikanci blokirali, pa ipak potvrdili izborne rezultate u okrugu Vejn u Mičigenu


Slavlje pristalica izabranog predsednika Džozefa Bajdena u Mičigenu (Foto: Reuters/Emily Elconin)
Slavlje pristalica izabranog predsednika Džozefa Bajdena u Mičigenu (Foto: Reuters/Emily Elconin)

Izborni rezultati u Vejnu, najvećem okrugu u američkoj državi Mičigen, jednoglasno su potvrđeni u utorak uveče – pošto su njihovo usvajanje prethodno privremeno blokirali republikanci - što je moglo da odloži proglašavanje pobede na predsedeničkim izborima demokratskog kandidata Džozefa Bajdena u toj državi.

Odbor koji je doneo odluku o usvajanju izbornih rezultata zasedao je pošto su republikanci i pristalice aktuelnog predsednika Donalda Trampa danima podnosili tužbe kojim su osporavali rezultate glasanja – tvrdeći da su prebrojavanje glasova obeležile prevare i nepavilnosti.

Sudije koje su donele odluku o potvdi rezultata glasanja nisu ponašli dokaze za to i odbacili zahteve da zaustave poces.

Bajden je u okrugu Vejn, koji je inače uporište demokata u državi Mičigen, osvojio dvostruko više glasova od Trampa. U državi Mičigen je, prema potvrđenim rezultatima, imao 146.000 od republikanskog kandidata na predsedničkim izborima.

Monika Palmer, republikanska predstavnica u biračkom odboru okruga Vejn, tvrdila je da su kod nekih glasova pristiglih poštom u pojedinim delovima Detroita uočene nepravilnosti, dok je demokrata Džonatan Kinlok ocenio da je "bezobzirno i neodgovorno" ne potvrditi rezultate izbora.

Demokratska guvernerka Mičigena Grečen Vitmer rekla je da su predstavnici okruga Vejn stavili stranačku politiku iznad svojih dužnosti. Ipak, rekla je da očekuje da će izborna komisija potvrditi rezultate i završiti posao.

Advokatica Trampove kampanje Džena Elis smatra da je ovo "velika pobeda" za predsednika i kaže da bi ovo moglo da otvori put republikancima koji su na vlasti u saveznim državama da izaberu elektore, ako izborne komisije ne potvrde rezultate.

Ipak, malo je verovatno da će se takav scenario, suprotan volji glasača, dogoditi u Mičigenu, jer republikanci u drugim odborima nisu iskazali interesovanje za to.

Trampova kampanja je do sada podnela šest tužbi u Mičigenu, ali za sada nisu pronađeni dokazi za neregularnosti na izborima.

XS
SM
MD
LG