Linkovi

Džordžija i formalno potvrdila Bajdenovu pobedu, republikanci iz Mičigena razgovarali sa Trampom


Predsednik Donald Tramp na mitingu na aerodromu u Voterford Taunšipu u Mičigenu, 30. oktobra 2020. (Foto: Reuters)
Predsednik Donald Tramp na mitingu na aerodromu u Voterford Taunšipu u Mičigenu, 30. oktobra 2020. (Foto: Reuters)

Republikanski lideri Senata i Predstavničkog doma Mičigena, Majk Šerki i Li Četfild, saopštili su u petak posle sastanka sa predsednikom Donaldom Trampom da nemaju informacije koje bi promenile ishod predsedničkih izbora u toj državi i da će poštovati "uobičajeni izborni proces" kada je reč o elektorima.

“Kandidati koji osvoje najviše glasova dobijaju izbore i elektorske glasove Mičigena", naveli su u saopštenju republikanski lideri.

Mičigen je jedna od nekoliko država u kojima izborni štab predsednika Trampa pokušava da ospori pobedu demokrate Džoa Bajdena, iznoseći neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi.

Šerki i Četfild naveli su da da bi trebalo istražiti bilo koje optužbe o izbornoj krađi i da bi "proces potvrde izbornih rezultata u Mičigenu trebalo da promišljen, bez pretnji i zastrašivanja".

Predsednik je uputio neuobičajeni poziv državnim zakonodavcima da dođu u Belu kuću u trenutku dok njegov pravni tim istražuje različite opcije da preokrene rezultat u ključnim državama koje je Tramp izgubio. Ti napori su bili neuspešni u Džordžiji koja je u petak i formalno potvrdila Bajdenovu pobedu u toj državi.

Džo Bajden govori na predizbornom skupu u Flintu u Mičigenu, 31. oktobra 2020.
Džo Bajden govori na predizbornom skupu u Flintu u Mičigenu, 31. oktobra 2020.

Bajden je u Mičigenu pobedio sa više od 150.000 glasova razlike i trebalo bi da dobije 16 elektorskih glasova te države u Izbornom koledžu. Glasovi elektora iz Mičigena su ključni deo većine u Elektorskom koledžu koju je Bajden nezvanično osvojio. Elektorski koledž, koji ima 538 članova, odlučuje ishod predsedničkih izbora, a ne direktni glasovi Amerikanaca. Bajden je osvojio više od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.

Ako birački odbor Mičigena ne potvrdi Bajdenovu pobedu u toj državi do ponedeljka, što bi bio uobičajeni korak, državna skupština koju kontrolišu republikanci mogla bi da se uključi i imenuje Trampove pristalice kao 16 elektora te države, čime bi bila prekršena većinska volja glasača iz te države.

Takav pokušaj bi bio bez predsedana u analima savremene američke politike.

Tramp je u Beloj kući u petak ponovo, bez osnova, proglasio pobedu ističući činjenicu da je za njega glasalo više od 74 miiliona birača. Međutim, Bajden je osvojio više od 80 miliona.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni rekla je u petak da sastanak u Beloj kući nije "aktivizam" i da se Tramp "redovno sastaje sa članovima državnih skupština iz cele zemlje". Međutim, kako prenosi AP, takvi sastanci su retki, naročito nakon što se Tramp ne pojavljuje mnogo u javnosti posle poraza na izborima.

Pojedini članovi državne skupštine bili su preplavljeni pozivima i mejlovima Trampovih pristalica koje traže od njih da intervenišu. Republikanci u donjem domu skupštine pripremili su odgovor u kojem se ističe da se u državnom zakonu jasno navodi da elektore nominuje stranka koja je osvojila najviše glasova.

"Zakon ne dozvoljava nominaciju alternativnih elektora", navodi se u mejlu.

Tramp i dalje pokušava da ospori rezultate izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Glavni pravni savetnik novoizabranog predsednika rekao je da državna skupština Mičigena ne može da promeni rezultat u toj saveznoj državi.

"Ni jedna državna skupština u istoriji naše zemlje nije uradila ono što Donald Tramp po svemu sudeći traži da Mičigen uradi, a to je da ignoriše rezultate glasanja. To se ne može uraditi", rekao je pravni savetnik Bajdenove kampanje Bob Bauer.

Ranije ove nedelje, vođa republikanske većine u Senatu Mičigena izjavio je da je Bajden novoizabrani predsednik. Šerki je rekao da se "neće dozvoliti" bilo kakav pokušaj da se elektorski glasovi Mičigena dodele Trampu, preneo je lokalni medij Bridž Mičigen.

Republikanski lider Predstavničkog doma Mičigena tvitovao je pre planiranog sastanka sa Trampom da se neće "izvinjavati zbog prilike da se sastane sa predsednikom SAD".

"Čast mi je da razgovaram sa predsednikom i ponosan sam što ću se sastati s njim. Radujem se našem razgovoru", tvitovao je Četfild.

Dok Tramp zaostaje po broju glasova u nekoliko ključnih država, više od dve nedelje posle izbora 3. novembra, njegovi advokati su podneli brojne tužbe pozivajući se na prevare i neregularnosti u brojanju glasova.

Nekoliko slučajeva još nije rešeno, ali su sudije odbacile ostale tužbe, zbog čega bi Tramp trebalo da postane treći predsednik u poslednje četiri decenije koji je izgubio trku za drugi mandat. Bajdenova inauguracija je zakazana za 20. januar.

Tramp se pojavio u javnosti samo nekoliko puta posle izbora, ali je, umesto toga, objavio desetine komentara na Tviteru iz Bele kuće, tvrdeći da je pobedio na izborima i da je glasanje bilo namešteno protiv njega.

Visoka pravna savetnica Trampovog izbornog štaba Džena Elis, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, predsednikov advokat, i Boris Epštejn na konferenciji za novinare 19. novembra 2020.
Visoka pravna savetnica Trampovog izbornog štaba Džena Elis, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, predsednikov advokat, i Boris Epštejn na konferenciji za novinare 19. novembra 2020.

Njegov tim advokata, koji sebe opisuju kao "elitnu jedinicu", na konferenciji za novinare u četvrtak izneo je tvrdnju da je na nacionalnom nivou došlo do izborne prevare, koja je rezultat, kako su rekli, zavere demokrata, kompanije za glasačke mašine u Kanadi, socijalističkih lidera Venecuela, kubanskih i kineskih komunista, antife i filantropa Džordža Sorosa.

Ne možemo da dozvolimo tim banditima da ukradu izbore građanima Amerike", rekao je Đulijani. Sa izuzetkom jednog isečka iz jedne pisane izjave svedoka podnete sudu, advokati nisu pružili nikakve dokaze za svoje navode, a čak su i neki konzervativni republikanci brzo iskazali da su skeptični.

"Ovo su ozbiljne, pomalo čudne tvrdnje", izjavio je Karl Rouv, bivši zamenik šefa osoblja u administraciji Džordža Buša.

"Bolje bi bilo da iznesu dokaze ili povuku tvrdnje", rekao je Rouv na Foks Njuzu.

U radio programu Foks Njuza, senatorka Džoni Ernst iz Ajove nazvala je insinuacije Trampovih advokata o zaveri "uvredljivim" i "apsolutno skandaloznim" pokušajem da se birači zbune i potkopa vera u politički sistem.

Senator iz Jute Mit Romni, jedan od najglasnijih kritičara predsednika Trampa u Republikanskoj stranci optužio je Trampa da vrši "otvoreni pritisak na državne i lokalne zvaničnike da ponište volju naroda i rezultat izbora." Romi je dodao da je "teško zamisliti gori, manje demokratski potez nekog aktuelnog američkog predsednika."

Konferencija za novinare Đulijanija i drugih advokata bila je "najopasnijih sat i 45 minuta u istoriji američke televizije", ocenio je Kris Krebs, koga je Tramp ove nedelje otpustio sa mesta šefa Agencija za bezbednost sajber prostora i infrastrukture, nakon što je objavio da su izbori 3. novembra bili "najbezbedniji u američkoj istoriji."

Potvrda Bajdenove pobede u Džordžiji

Posle ručnog prebrojavanja glasova u južnoj državi Džordžiji, koje je okončano u sredu kasno uveče, Bajdenova prednost se smanjila sa nešto više od 14.000 glasova na 12.781. Međutim, Bajden i dalje treba da osvoji 16 elektorskih glasova iz te države kada rezultat bude sertifikovan.

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger, republikanac, rekao je u petak da je Bajden pobednik u toj državi.

"Brojke su odraz odluke građana, a ne kancelarije državnog sekretara, sudova ili bilo koje kampanje", rekao je Rafensperger, koji je Trampov pristalica, a potom i sertifikaovao rezultate izbora u petak, što je potpisao i guverner Brajan Kemp, još jedan republikanac koji podržava aktuelnog predsednika Trampa.

Mičigen i Džordžija su dve od pet država - zajedno sa Pensilvanijom, Viskonsinom i Arizonom - koje je Tramp osvojio kada je neočekivano pobedio favorita, demokratu Hilari Klinton 2016. godine, ali ih je ove godine Bajden vratio demokratama.

Bajden, kako sada stvari stoje, ima većinu od 306 prema 232 glasa u Elektorskom koledžu, gde koji treba da glasa 14. decembra. Tramp bi morao da poništi Bajdenov rezultat u nekoliko država da bi osvojio drugi mandat.

XS
SM
MD
LG