Linkovi

Džordžija potvrdila Bajdenovu pobedu posle ručnog brojanja glasova


Novoizabrani predsednik Džo Bajden govori na video konferenciji sa američkim guvernerima u Vilmingtonu u Delaveru, 19. novembra 2020.
Novoizabrani predsednik Džo Bajden govori na video konferenciji sa američkim guvernerima u Vilmingtonu u Delaveru, 19. novembra 2020.

U Džordžiji je u četvrtak završeno ponovno, ručno prebrojavanje glasova posle kojeg je potvrđeno da je demokrata Džo Bajden pobedio aktuelnog predsednika Donalda Trampa u toj saveznoj državi, što je još jedan neuspeh u predsednikovoj kampanji da preokrene rezultat izbora i zadrži vlast, prenosi agencija Rojters.

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger rekao je da "nema sumnje" da će konačan rezultat biti sertifikovan u petak. Bajden ima 12.284 glasova vise od Trampa, neznatno manje od prednosti koju je imao pre novog brojanja.

"Rezultati novog prebrojavanja glasova veoma su blizu onima koji su prijavljeni tokom izborne noći", rekao je Rafensperger za lokalnu TV stanicu.

Tramp ima mali broj opcija da preokrene rezultat izbora na kojima je Bajden osvojio 306 elektorskih glasova a Tramp 232. Novoizabrani predsednik takođe ima 5,8 miliona glasova više na nacionalnom nivou.

Bajden je u četvrtak ocenio da je "neodgovorno" to što Tramp dovodi u pitanje njegovu izbornu pobedu.

Nakon virtuelnog sastanka sa guvernerima, Bajden je naglasio da nije zabrinut da će Trampovo odbijanje da prizna poraz sprečiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji".

U Pensilvaniji, gde je Bajden pobedio sa 82.000 glasova više od Trampa, Trampov izborni štab zatražio je od sudije da aktuelnog predsednika proglasi pobednikom, navodeći da bi državna skupština u kojoj republikanci imaju većinu trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj saveznoj državi.

U Viskonsinu, Trampova kampanja platila je za delimično prebrojavanje glasova, mada izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bajdenovu prednost od 20.000 glasova u toj državi koja ima 10 elektorskih glasova.

"Dublji problem"

Izborni štab aktuelnog predsednika podneo je tužbe u nizu država, ali za sada bez mnogo uspeha.

Sudija u Arizoni u četvrtak je odbacio tužbu republikanaca kojom se od zvaničnika tražilo da zaustave potvrdu Bajdenove pobede u toj državi.

Trampov advokat Rudi Đulijani je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da planira da podnese još tužbi i optužio demokrate za "nacionalnu zaveru" za manipulisanje glasovima, ali je priznao da nema dokaze.

Prethodno je saopštio da kampanja povlači tužbu kojom su osporavani rezultati izbora u Mičigenu, gde je Bajden osvojio najviše glasova.

Republikanci su prvobitno blokirali potvrdu rezultata u Vejnu, najvećem okrugu u Mičigenu, da bi zatim promenili odluku posle oštre reakcije javnosti.

Međutim, republikanski članovi biračkog odbora okruga Vejn u sredu su potpisali izjavu kojom su pokušali da ipak ponište potvrdu Bajdenove pobedu, navodeći da su pristali na sertifikaciju rezultata pod pritiskom. Portparol kancelarije državnog sekretara Mičigena rekao je da njihove izjave nisu zaustavile potvrdu rezultata.

Republikanska članica odbora Monika Palmer u četvtak je potvrdila agenciji Rojters da ju je Tramp zvao posle potvrde rezultata.

Bajdenova kampanja saopštila je da su tužbe pravno neosnovane. Nekoliko uglednih advokatskih kompaniija odlučilo je da se povuče iz pravnih postupaka, zbog čega napore Trampove kampanje sada predvodi Đulijani.

Tramp je u četvrtak na Tviteru najavio da će u podne po lokalnom vremenu biti održana konferencija za novinare na kojoj će advokati govoriti o "održivom putu do pobede".

Državni i federalni izborni zvaničnici, kao i eksperti, kažu da Trampov argument da je pokraden na izborima zbog rasprostranjenih nepravilnosti nije utemeljen činjenicama.

Međutim, Trampove tvrdnje ipak utiču na poverenje javnosti u američku demokratiju. Prema anketi Rojtersa i Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u sredu, oko polovine republikanaca veruje da je Tramp "pravi" pobednik izbora.

Glavna izborna zvaničnica Arizone, demokrata Kejti Hobs, rekla je da ona i njena porodica dobijaju pretnje nasiljem i zatražila od Trampa da prestane da dovodi u pitanje rezultat, prema kojem je u toj državi izgubio za nešto više od 10.000 glasova.

"Pretnje su simptom dubljeg problema u našoj državi i zemlji - stalnog i sistematskog podrivanja međusobnog i poverenja u naš demokratski proces", navela je Hobs u saopštenju.

Trampova administracija za sada odbija da prizna Bajdenovu pobedu, zbog čega je i u zastoju predaja vlasti uoči inauguracije 20. januara.

Bajden je u sredu rekao da odlaganje početka procesa tranzicije sprečava njegov tim da isplanira nove mere u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja se ponovo ubrzano širi u zemlji.

XS
SM
MD
LG