Linkovi

Tramp otpustio zvaničnika koji je tvrdio da nema izborne prevare


U.S. President Donald Trump
U.S. President Donald Trump

Dve nedelje posle zatvaranja birališta i projekcija da je izgubio izbore, predsednik SAD Donald Tramp je na Tviteru otpustio direktora Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) Krisa Krebsa zbog, kako je naveo, "izuzetno netačne" tvrdnje o izborima.

Tramp je ponovo tvrdio da su izbori obeleženi masovnim neregularnostima i prevarama.

"Kris Krebs odlazi sa mesta direktora Agencije sa sajber bezbednost i infrastrukturu, i to stupa na snagu odmah", napisao je Tramp.

Krebs je odmah odgovorio na to na Tviteru.

"Bila mi je čast da služim. Uradili smo ispravnu stvar. Odbranite danas, osigurajte sutra".

Tramp, od kako su završeni izbori, tvrdi da su pokradeni i da su glasovi poštom neregularni, te da je njegov protivnik Džo Bajden osvojio neke države zahvaljujući prevari.

Ipak, dokaza o ovim Trampovim tvrdnjama nema, a uprkos tužbama njegove kampanje, ni rezultati u pojedinim savezim državama nisu promenjeni.

Prošle nedelje, nekoliko federalnih i državnih zvaničnika, uključujući i Krebsa, saopštilo je da su optužbe o izbornoj prevari neosnovane.

"Izbori 3. novembra su bili najsigurniji u američkoj istoriji. Nema dokaza o tome da su neki glasovi izgubljeni ili na drugi način kompromitovani", navedeno je u zajedničkom nalazu organizacija za praćenje bezbednosti izbora.

Krebs se i lično aktivno uključivao u demantovanje glasina i neosnovanih optužbi i na Tviteru često teorije zavere nazivao besmislicama.

Grupa od 59 stručnjaka za bezbednost izbora je u ponedeljak podržala nalaze da su izbori bili regularni, a Krebs je to objavio na svom prethodnom Tviter nalogu. Pretpostavlja se da je to razbesnelo predsednika Trampa.

Agencija Rojters prenela je ranije da je Krebs kolegama kazao da očekuje otkaz iz Bele kuće.

Njegovo otpuštanje osudili su predstavnici drugih organizacija za bezbednost, ali i demokrate i pojedini republikanci.

"Predsednik Tramp se sveti direktoru Krebsu i drugima koji su radili svoj posao. To je patetično, ali nažalost i predvidivo", izjavio je predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma Adam Šif.

Nekadašnji predsedavajući senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, republikanac Ričard Bur, rekao je da je Krebs "posvećeni javni službenik" i da je njegova agencija uzor za sajber bezbednost.

Bajdenova kampanja je u saopštenju kritikovala Trampa što je otpustio Krebsa "zato što govori istinu".

"Izborni zvaničnici iz obe stranke jasno su rekli da su tvrdnje Donalda Trampa o prevari lažne", saopštio je Mark Gvin iz Bajdenove kampanje.

XS
SM
MD
LG