Linkovi

Talibani preuzeli kontrolu nad aerodromom u Kabulu, proslavili odlazak Amerikanaca


Talibanski borci čuvaju ulaz na aerodrom Hamid Karzai posle američkog povlačenja iz Kabula 31. avgusta 2021.
Talibanski borci čuvaju ulaz na aerodrom Hamid Karzai posle američkog povlačenja iz Kabula 31. avgusta 2021.

Talibani su trijumfalno ušli na aerodrom u Kabulu nekoliko sati pošto je povlačenje poslednjih vojnika SAD označilo kraj najdužeg američkog rata. Proslavili su odlazak američkih vojnika iz Avganistana i opisali ga kao “pouku za buduće okupatore”, ali su saopštili da žele dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i ostatkom sveta.

Obraćajući se novinarima na pisti aerodroma u Kabulu, portparol Talibana Zabiula Mudžahid čestitao je Avganistanu, navodeći da je odlazak američkih vojnika pobeda “koja pripada svima nama”. Takođe je nagovestio na koji način će talibani upravljati zemljom.

Okružen pripadnicima elitne jedinice Badri, poručio im je da ne budu grubi prema građanima Avganistana. “Ponašajte se ljubazno i lepo”, rekao je. “Javnost to zaslužuje.” Takođe ih je podsetio da su “sluge” naroda i da ne treba da budu strogi prema svojim sugrađanima.

“Želimo dobre odnose sa SAD i svetom. Želimo dobre diplomatske odnose sa svima", izjavio je Mudžahid, dodajući da je Avganistanu potrebna međunarodna pomoć da prebrodi brojne krize posle četiri decenija rata.

Kasnije, govoreći na seminaru u Kabulu organizovanom povodom povlačenja stranih vojnika, Mudžahid je pozvao međunarodnu zajednicu da prizna vladavinu talibana i pomogne im da reše brojne krize u zemlji.

Talibanski zvaničnici su takođe saopštili da su konsultacije o formiranju "inkluzivne islamističke vlade" u Kabulu završeni, i da će uskoro biti objavljeno saopštenje o ishodu.

Međunarodni zvaničnici i dalje su skeptični da li će islamistički pokret ostvariti obećanja i sprečiti novu diplomatsku izolaciju Avganistana.

“Talibani su sada na testu. Da li mogu da vode zemlju ka bezbednoj i prosperitetnoj budućnosti gde svi građani imaju šanse da ostvare svoj potencijal? Može li Avganistan da predstavi lepotu i snagu svojih raznovrsnih kultura, istorije i tredicije svetu?", napisao je na Tviteru Zalmaj Halilzad, specijalni američki izaslanik za Avganistan.

Talibani su obećali da će aerodrom uskoro ponovo proraditi za komercijalne letove, čim to bude moguće. Međutim, deo infrastructure aerodroma je oštećen tokom prvih nekoliko dana talibanskog zauzimjanja Kabula, kada su se hiljade Avganistanaca u panici zbog dolaska militantne grupe okupile oko aerodrome a mnogi uspeli da uđu unutra.

Nekoliko Avganistanaca je poginulo dok su pokušavali da se popnu na spoljni deo američkog vojnog aviona C-17 ili se uvuku u deo za točkove.

Poslednji američki vojnici napustili su zemlju i pre nego što je istekao rok - 31. avgust.

UN obećavaju da će ostati u Avganistanu

Sa odlaskom međunarodnih vojnika iz Avganistana, agencije UN su obećale da će ostati u zemlji i pomoći milionima ljudi, od kojih su mnogi interno raseljeni.

Talibani su sada zaduženi za upravljanje zemljom ali još ne postoji centralizovana vlada. Agencije UN kažu da je to problematično. Međutim, ističu da već dugo razgovaraju sa talibanima i drugim grupama o svom pristupu ljudima kojima je potrebna pomoć.

Zabranjeni letovi američkim avionima

Aerodrom u Kabulu bez usluga je kontrole vazdušnog saobraćaja sada kada se američka vojska povukla iz Avganistana, a američkim civilnim avionima zabranjeno je letenje iznad zemlje osim ako za to nije dato prethodno odobrenje, saopštila je u ponedeljak američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

FAA je u saopštenju navela da je "zbog nedostatka usluga u vazdušnom saobraćaju i funkcionalnih organa civilnog vazduhoplovstva u Avganistanu, kao i zbog stalnih bezbednosnih briga, američkim civilnim operaterima, pilotima i civilnim avionima registrovanim u SAD zabranjeno da rade na bilo kojim nadmorskim visinama nad većim delom Avganistana".

Ranije ovog meseca američka vojska je saopštila da je preuzela odgovornosti kontrole letenja u Kabulu kako bi olakšala evakuaciju desetina hiljada ljudi iz Avganistana.

FAA je saopštila da američki civilni operateri "mogu nastaviti da koriste jednu visinsku mlaznu liniju blizu krajnje istočne granice za prelete. Svaki američki operater civilnih aviona koji želi da leti u/iz ili preko Avganistana mora prethodno da dobije odobrenje FAA".

18. avgusta FAA je saopštila da bi američki vazdušni prevoznici i civilni piloti mogli da dolete u Kabul kako bi izvršili evakuaciju ili pomoćne letove uz prethodno odobrenje američkog Sekretarijata za odbranu. Američke aviokompanije pomogle su u prevozu hiljada evakuisanih lica ovog meseca, ali su izvodile letove sa aerodroma izvan Avganistana.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG