Linkovi

Bajden: Što pre završimo evakuaciju, to bolje


Deca čekaju da uđu na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu (Foto: AP/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps)
Deca čekaju da uđu na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu (Foto: AP/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps)

Predsednik Džo Bajden odlučio je da ostane pri svom roku za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

Obraćajući se naciji iz Ruzveltove sobe u Beloj kući Bajden je - govoreći o evakuaciji iz Kabula - poručio:

"Što je pre završimo to bolje".

Bajden je rekao da talibani sarađuju i da se bezbednost održava uprkos nekoliko incidenata, ali da je sve to krhko i da postoji ozbiljan rizik od pogoršanja, kako vreme odmiče.

"Svaki dan koji smo na terenu je još jedan dan za koji znamo da ISIS-K pokušava da napadne aerodrom, kako nas i savezničke snage, tako i nevine civile”, rekao je Bajden, pominjujući avganistanski ogramak Islamske države, koji je poznat po samoubilačkim napadima na civile.

Odluka o roku odražava sve veći strah od ekstremističkih napada na aerodrom u Kabulu, ali takođe pruža priliku Bajdenovim političkim protivnicima da ga kritikuju zato što je popustio pred zahtevima talibana i zato što potencijalno ostavlja neke od Amerikanaca i avganistanskih saveznika.

Džo Bajden tokom današnjeg obraćanja iz Bele kuće (Foto: AP)
Džo Bajden tokom današnjeg obraćanja iz Bele kuće (Foto: AP)

Bajden se obratio istog dana kada je Taliban upozorio da američki letovi iz Avganistana moraju da prestanu do 31. avgusta, povećavajući pritisak na operaciju koja je već haotična, dok novi izveštaji o kršenju ljudskih prava podstiču zabrinutost o sudbini hiljada ljudi koji još čekaju da napuste zemlju.

Iz Bele kuće je ranije saopšteno da je Bajden, na virtuelnom sastanku lidera G7 u utorak, preneo da će američka misija u Kabulu biti završena u zavisnosti od postizanja ciljeva i potvrdio da su Sjedinjene Države na putu da je okončaju do 31. avgusta.

Portparolka Džen Psaki navela je u saopštenju da je Bajden rekao da postoji dodatni rizik od zadržavanja američkih trupa u Avganistanu posle tog roka "zbog sve veće pretnje od Islamske države".

"Kraj misije do 31. avgusta zavisi od saradnje sa talibanima, uključujući dalji pristup aerodromu za one koji se evakišu. Predsednik je takođe zatražio od Pentagona i Stejt departmenta da naprave rezervne planova za usklađivanje roka, ako to bude potrebno", navela je Psaki.

Dvoje neimenovanih američkih zvaničnika saopštilo je da se sve više strahuje od samoubilačkih napada Islamske države na aerodrom, prenosi Rojters. Jedan zvaničnik je naveo da više nije pitanje da li će, već kada će ekstremisti napasti, te da je prioritet da se okonča povlačenje pre toga.

Gotovo 6.000 američkih vojnika pomaže u evakuaciji Amerikanaca i ugroženih Avganistanaca i u obezbeđenju aerodroma kako bi druge zemlje mogle da evakuišu svoje državljane.

Pentagon je prethodno saopštio da za sada nema promene plana da se evakuacija iz Avganistana okonča do kraja meseca i poručio da planira da do tada povuče američke snage.

Portparol Džon Kirbi rekao je da Pentagon veruje da može da do 31. avgusta evakuiše sve Amerikance koji žele da napuste Avganistan.

"Apsolutno nam je kraj meseca i dalje cilj", rekao je Kirbi i dodao da će možda biti potrebne dodatne baze za smeštaj evakuisanih Avganistanaca.

Kirbi je rekao da je "nekoliko hiljada" Amerikanaca evakuisano iz Avganistana ali je odbio da saopšti prezicniju cifru.

"Savetnik za nacionalnu bezbednost rekao je juče da veruje da možemo da okončamo ovu misiju do kraja meseca, zbog čega i dalje težimo tom cilju. Ako i kada bude bilo kakvih promena, svakako ćemo o tome obavestiti amerčki narod", naglasio je Kirbi.

Lideri Grupe 7 - Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD, u utorak su na virtuelnom sastanku razgovarali o tome kako da okončaju haotično povlačenje iz Avganistana i kako da postupaju prema talibanima.

Saopštili su da će ostati posvećeni Avganistanu i podržali Ujedinjene nacije u koordinaciji humanitarne pomoći u regionu, koji se suočava sa novim prilivom izbeglica.

Razgovori nisu rezultirali "novim datumima" za kraj evakuacije, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel, mada se raspravljalo o tome da li bi aerodrom u Kabulu mogao da se koristi posle 31. avgusta.

Nekoliko evropskih saveznika pritiska američkog predsednika da zadrži vojnike i posle 31. avgusta, kada ističe rok za njihovo povlačenje.

"Tražiću od naših prijatelja i saveznika da budu uz narod Avganistana i podrže izbeglice i distribuciju humanitarne pomoći", kazao je britanski premijer Boris Džonson.

Samo nedelju dana ostalo je do isteka roka za evakuaciju, a hiljade državljana zapadnih zemalja i Avganistanaca koji su radili za njih, i dalje čeka na evakuaciju na aerodromu u Kabulu. Mnogi nisu ni uspeli da dođu do aerodroma jer ih talibani ne puštaju kroz kontrolne punktove.

Takođe, talibani su poručili da je 31. avgust "crvena linija" za povlačenje strane vojske. Portparol talibana rekao je u utorak da bi sve strane evakuacije trebalo da budu okončane do tog datuma, da Avganistanci nemaju čega da se plaše i da bi trebalo da se vrate kući.

"Garantujemo im bezbednost", rekao je portparol talibana Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

"Razgovaramo sa talibanima na dnevnom nivou kroz političke i bezbednosne kanale, o svemu što se dešava u Kabulu", rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i dodao da će Bajden odlučiti blagovremeno u skladu sa situacijom koju svakodnevno prati.

Mnogi političari i vojna lica u SAD i drugim savezničkim državama kritikuju sadašnju operaciju povlačenja iz Avganistana.

"Situacija u Avganistanu je svakim danom sve gora. Bajdenova administracija mora da osigura bezbednu evakuaciju Amerikanaca koji su tamo zaglavljeni", rekao je republikanski senator Majk Raunds.

Evakuacija se ubrzala, pa zvaničnici kažu da je u poslednjih 36 sati evakuisano 27.000 ljudi, oko 17.000 američkim vojnim avionima.

Vojni zvaničnici veruju da će se taj tempo evakuacije nastaviti.

"Uveravam vas da nećemo stati dok ne ispunimo zadatak, evakuisali smo Amerikance koji su to želeli i što smo više mogli Avganistanaca", kaže general Stiven Lajons iz transportne komande SAD.

Portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je ranije da je cilj da se dnevno evakuiše od pet do devet hiljada ljudi.

Ipak, mnogi upozoravaju da je potrebno još vremena, jer se povećava i broj Avganistanaca koji žele da pobegnu.

"Ne deluje mi izvodljivo, s obzirom i na veliki broj Amerikanaca koji i dalje čeka evakuaciju", ocenjuje demokratski kongresmen Adam Šif.

Iz Stejt departmenta poručuju da obrađuju zahteve Avganistanaca za američke vize i da se 31. avgust odnosi samo na povlačenje vojske, a ne na evakuaciju Avganistanaca koji su u opasnosti.

Pitanje je, međutim, da li će talibani dati Americi još vremena.

U intervjuu za Skaj njuz, portparol talibana Suhail Šahin kazao je da je rok "crvena linija".

"Ako ga produže, znači da su produžili okupaciju. To će stvoriti međusobno nepoverenje. Ako nameravaju da produže okupaciju, reagovaćemo".

Zvaničnici SAD kažu da će evakuacije biti moguće i kada vojska napusti aerodrom u Kabulu.

"Vlada koja želi da bude povezana sa ostatkom sveta, mora da ima funkcionalan aerodrom. O tome smo razgovarali sa talibanima", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Bela kuća je ostavila otvorenom mogućnost da vojska ostane na aerodromu i tokom septembra, a govori se i o potencijalnim napadima Islamske države i njenih avganistanskih podgrupa. Drugi problem je i određen broj Amerikanaca koji ne mogu da stignu do aerodorma, a Pentagon nije saopštio koliko je tačno državljana SAD do sada evakuisano.

XS
SM
MD
LG