Linkovi

Kakav je odnos Rusije prema talibanima?


Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da "nema svrhe paničiti"
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da "nema svrhe paničiti"

Pošto su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, Rusija oprezno posmatra rizičnu bezbednosnu situaciju i analizira šta bi od nje mogla da iskoristi.

Iako je Moskva talibane označila kao teroriste, njihovi lideri su dolazili u Rusiju na sastanke.

I dok SAD i zemlje NATO-a pokušavaju da do 31. avgusta, kada im ističe rok, evakuišu što više ljudi, Rusija se javnosti obraća mnogo smirenijim porukama.

"Nema svrhe paničti. Mi smo i dalje zainteresovani za brzu i mirnu stabilizaciju postkonfliktne situacije u Avganistanu", kazao je na sednici SB UN 16. avgusta ambasador Rusije Vasilij Nebenzja i dodao da će Rusija nastaviti da radi kao i do sada.

Moskva ima svoje uspomene iz intervencije u Avganistanu koja je krenula naopako.

Rusija je 1979. izvršila invaziju na Avganistan kako bi podržala tadašnju komunističku vladu koja se borila protiv islamskih pobunjenika - mudžahedina. Ono što je trebalo da bude brza vojna operacija, razvuklo se na gotovo deceniju, a izgubljeni su i sovjetski životi i novac. Ubrzo po povlačenju ruskih trupa, režim u Kabulu je pao.

Jedna od glavnih briga u Moskvi sada je kako da spreči povezivanje islamskih ekstremista sa njihovim saveznicima u centralnoj Aziji.

"Želim da istaknem da će Rusija raditi samo sa onim snagama u Avganistanu koje nisu povezane sa teroristima, najpre sa Islamskom državom i Al Kaidom i njihovim saveznicima", rekao je Nebenzja.

Mark Simakovski iz vašingtonstkog Atlatnskog saveta kaže da "Rusija nema izbora i da ne može da stoji sa strane". Prema njegovim rečima, Kremlj želi da obezbedi svoje političke i ekonomske interese u Avganistanu i dovoljno je pragmatičan da, zbog toga, sarađuje i sa talibanima.

"Oni su vlast u Avganistanu. Ako želite da trgujete, ako želite da vam se garantuje bezbenodst u centralnoj Aziji, ako želite pravo na iskopavanje rude, morate da radite sa talibanima", kaže Olga Oliker iz Međunarodne krizne grupe.

Moskva je takođe demonstrirala silu u avganistanskom komšiluku, održavajući zajedničke vojne vežbe sa Tadžikistanom i Uzbekistanom.

Rusija koristi aktuelnu situaciju da širi svoju propagandu i uznemiri saveznike SAD u Ukrajini i Venecueli, smatra Simakovski.

"Prioritet Moskve je da popuni vakuum svojim uticajem i da profitira od svog višegodišnjeg odnosa sa talibanima. Želi da iskoristi i pobedu talibana kao dokaz slabljenja američke moći".

Konačno, cilj Rusije je da pojača svoj regionalni uticaj kada se SAD povuku.

XS
SM
MD
LG