Linkovi

Džons: Kabul, debakl kakav Amerikanci nisu navikli da vide


Penzionisani marinski general Džejms Džons, bivši Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD (Foto: VOA)
Penzionisani marinski general Džejms Džons, bivši Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD (Foto: VOA)

Teroristički napad blizu aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo 13 i ranjeno 15 američkih vojnika, pored tragičnog događaja predstavlja i apsurdnu situaciju - u kojoj bezbednost američkih snaga u Avganistanu zavisi od onih koji su izvršili napad na SAD 11. septembra 2001, posle čega su SAD zajedno sa svojim NATO saveznicima održavale bezbednost te zemlje gotovo dve decenije.

To je opšta ocena američkih vojnih eksperata, koju u razgovoru za Glas Amerike ističe i penzionisani marinski general Džejms Džons.

“Uznemiren sam, jer nikada nisam video ovako nešto za svojih 40 godina vladine službe kao marinac. Video sam neke loše događaje kao što je bio pad Sajgona u Vijetnamskom ratu. Međutim i taj, mada loš događaj, bio je predvidljiv, daleko predvidljiviji od ovoga. Ovo je debakl kakav većina Amerikanaca nije navikla da vidi“, kaže Džons, koji ujedno ističe, da je sam Avganistan donekle na milosti i nemilosti drugih sila u regionu, koje ga koriste u svoje svrhe, uključujući Rusiju, Kinu, Pakistan i Iran.

Naši odnosi sa Iranom svode se na to da su oni protiv svega onog što mi podržavamo. Slično je sa Pakistanom, koji je blizak Kini. Kina je, sa svoje strane, pokrenula strateški plan da zameni Sjedinjene Države kao glavnu i dominantnu silu na planeti, i to u svakom pogledu", dodaje Džons i nastavlja:

"Uopšte me ne bi iznenadilo da Kina počne da se ponaša slično i u drugim delovim sveta, u Africi i Južnoj Americi, na primer. Oni to rade drugačijim sredstvima, putem ekonomske penetracije, koja je rezultirala dominacijom u različitim kulturama, različitim društvima širom sveta”.

Rusija je, sa svoje strane, izuzetno netrpeljiva prema NATO-u, ističe Džons:

Vladimir Putin mrzi NATO sa strašću. Dakle, danas dok sedi u Kremlju, verovatno se smeši od uveta do uveta. Ne bi me iznenadilo da Rusija pomaže talibanima, kao što se to podrazumeva za Iran”.

Na timu predsednika Džoa Bajdena ostaje da ispravi situaciju, kaže Džouns:

“Na administraciji je da odluči kako će da povrati ravnotežu u sadašnjoj poremećenoj situaciji. Međutim, sve dok su talibani u Kabulu, to će biti teško učiniti, ali nije nemoguće. Ipak, to bi značilo povrtak američkih snaga, sredstava i svega ostalog kako bismo preokrenuli zamah koji talibani trenutno imaju. To znači ponovo odlučno uspostavljanje našeg prisustva”.

Naš sagovornik, takođe veruje u ponovnu konsolidaciju bezbednosnih odnosa SAD sa svojim glavnim vojnim saveznicima.

“Po mom mišljenju, razorni efekat koji bi potezi Bajdenove administracije mogli da imaju za naše vojno savezništvo neće trajati zauvek, ali nas za sada verovatno svrstava u kategoriju na koju nismo navikli - da smo saveznik koji ne zaslužuje poverenje”.

XS
SM
MD
LG