Linkovi

Avganistanski moćnik-veteran formira novi front za pregovore sa talibanima


Arhiva: Avganistanski general Dostum daje intervju Rojterstu u svojoj palati u Šiberganu.
Arhiva: Avganistanski general Dostum daje intervju Rojterstu u svojoj palati u Šiberganu.

Grupa afganistanskih lidera-veterana, uključujući dva regionalna moćnika, pripremaju se za razgovore s talibanima i planiraju da se sastanu u roku od nekoliko sedmica kako bi formirali novi front za vođenje pregovora o sledećoj vladi koja će upravljati zemljom, rekao je jedan član grupe.

Kalid Nur, sin Ate Mohamada Nura, nekada moćnog guvernera severnoafganistanske provincije Balk, rekao je da se grupu čine veteranski uzbekistanski vođa Abdul Rašid Dostum i drugi koji se protive talibanskom preuzimanju vlasti.

"Više volimo grupne pregovore, jer problem Avganistana neće rešiti samo jedan od nas", rekao je 27 -godišnji Noor za Reuters u intervjuu sa nepoznate lokacije.

"Dakle, važno je da bude uključena čitava politička zajednica u zemlji, posebno tradicionalni lideri, oni sa moćima, uz podršku javnosti", rekao je Nur.

Ata Nur i Dostum, veterani četiri decenije dugog sukoba u Avganistanu, pobegli su iz zemlje kada je severni grad Mazar-i Šarif bez borbe pao pod talibane, tvrdokornu islamističku grupu.

Vlada i vojska, koju podržavaju SAD, raspale su se kada su talibani ušli u Kabul 15. avgusta.

Međutim, tajne rasprave znak su da tradicionalni moćnici oživljavaju nakon zapanjujuće vojne kampanje talibana.

Za svakoga bi bilo izazovno da dugo vlada Avganistanom bez konsenzusa između etničih grupa, kaže većina analitičara.

Za razliku od prethodnog perioda na vlasti pre 2001. godine, pretežno paštunski talibani su tražili podršku od Tadžikistanaca, Uzbeka i drugih manjina dok su pripremali ofanzivu prošlog meseca.

"Talibani su u ovom trenutku vrlo, vrlo arogantni, jer su samo vojno pobedili. Ali ono što pretpostavljamo je da im je jasan rizik vladanja na način na koji su to činili ranije", rekao je Nur, misleći na to što je prethodni talibanski režim isključio manjinske etničke grupe.

Uprkos posvećenosti pregovorima, Nur je rekao da postoji "veliki rizik" da bi razgovori mogli da propadnu, što dovodi do toga da se grupa već priprema za oružani otpor protiv Talibana.

"Predaja za nas ne dolazi u obzir", rekao je Nur, najmlađi član tima nekadašnje avganistanske vlade koji je razgovarao sa talibanima u Kataru.

Ahmad Masud, vođa posljednje velike afganistanske ispostave anti-talibanskog otpora, takođe je prošle sedmice rekao da se nada da će razgovori s talibanima dovesti do inkluzivne vlade, kao i da su u protivnom njegove snage spremne za borbu.

Ostaje neizvesno koliko narodnu podršku zapravo uživaju lideri poput Ate Nura, široko optuženog za korupciju, i Dostuma, optuženog za više dela mučenja i brutalnosti, koji je u izveštaju američkog Stejt departmenta opisan kao "pravi gospodar rata". Oba lidera negiraju optužbe.

Talibani, koji su već imali zastrašujuću vojnu snagu, sada posjeduju približno 2.000 oklopnih vozila i do 40 aviona, između ostalog i oružje koje su napustile avganistanske snage, što je potencijalno pojačalo njihovu vatrenu moć.

Nur je ipak rekao da talibani neće moći da izdrže otpor naroda.

"Istorija je pokazala da niko u Avganistanu ne može da vlada silom, to je nemoguće", rekao je političar sa zapadnim obrazovanjem, "bez obzira na to koliko to podržava međunarodna zajednica, propašće".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG