Linkovi

Ubrzava se evakuacija iz Avganistana, Pentagon planira letove do 31. avgusta


Porodice koračaju ka avionu na aerodromu u Kabulu, 24. avgusta 2021. (Foto: AP/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps)
Porodice koračaju ka avionu na aerodromu u Kabulu, 24. avgusta 2021. (Foto: AP/Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine Corps)

Zapadne zemlje ubrzavaju evakuaciju građana iz Avganistana uoči isticanja roka za povlačenje stranih trupa 31. avgusta, dok se sve više strahuje da mnogi Avganistanci koji su im pomagali neće moći da napuste zemlju i da će biti prepušteni neizvjesnoj sudbini pod upravom talibana.

Iz Pentagona je saopšteno da će američka vojska nastaviti da evakuiše ljude sa aerodroma u Kabulu do 31. avgusta ako to bude potrebno, ali da će poslednjih par dana u fokusu biti i povlačenje američkih trupa i prebacivanje vojne opreme.

Na aerodromu se trenutno nalazi oko 5.400 američkih vojnika. General major Vilijam Tejlor, član Združenog generalštaba američke vojske, rekao je na konferenciji za novinare da više od 10.000 ljudi na aerodromu čeka da bude evakuisano, da je prethodna 24 sata evakuisano 19.000 ljudi, a ukupno oko 88.000 od kraja jula, te da jedan avion polijeće na svakih 39 minuta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na konferenciji za novinare u sredu da je od 6.000 američkih državljana, za koje je utvrđeno da su u Avganistanu, od sredine avgusta evakuisano najmanje 4.500 sa porodicama, a da Stejt department pokušava da uspostavi kontakt sa preostalima.

Blinken je dodao da pojedini Amerikanci i dalje razmatraju da li da napuste Avganistan u zavisnosti od situacije na terenu. Takođe je poručio da će SAD nastaviti da pomažu onima koji žele da odu iz te zemlje "dok god to bude potrebno" i da će u te svrhe upotrebiti sva diplomatska i ekonomska sredstva.

Uz američke državljane, iz Avganistana se proteklih dana evakuišu ugroženi Avganistanci, te državljani drugih zemalja kao što su Kanada i Njemačka.

SAD planiraju da okončaju evakuacione letove pre 31. avgusta

Uprkos domaćem i međunarodnom pritisku da se produži, predsednik SAD Džo Bajden ostaje pri tome da se pridržava svog roka da u potpunosti okonča američko povlačenje iz Avganistana do 31. avgusta.

Njegova administracija završava operacije evakuacije Amerikanca, Afganistanca i državljana trećih zemalja pre roka, kako bi bilo omogućeno povlačenje američkih trupa i vojne opreme, saopštila je Bela kuća.

"Trenutno smo u tempu da završimo do 31. avgusta", rekao je Bajden iz Bele kuće u utorak popodne. "Što pre uspemo da završimo, to bolje. Svaki dan operacija nosi dodatni rizik za naše trupe".

Bajden je rekao da su od 14. avgusta do utorka popodne SAD pomogle u evakuaciji 70.700 ljudi, ali je priznao da završetak operacija do krajnjeg roka zavisi od saradnje talibana i njihovog omogućavanju pristupa aerodromu ljudima koji bi da se evakuišu. Rekao je da je zatražio od Pentagona i Stejt departmenta planove za nepredviđene situacije kako bi se prilagodio vremenski raspored, ako to postane potrebno.

Tokom obraćanja Bajden nije pomenuo okončanje letova za evakuaciju pre roka, ali je portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila novinarima u utorak da bi "moralo da se odvoji vreme za okončavanje misije".

US to End Afghan Evacuation Flights Earlier Than August 31 Deadline
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Odbijajući da pruži "operativne detalje", Psaki je rekla da se američke trupe u Kabulu suočavaju sa sve većim pretnjama grupe ISIS-K, govoreći o mreži Horasan (Khorasan), samoproglašenoj grani ekstremističke grupe Islamska država (ISIS), koja je aktivna u centralnoj i južnoj Aziji.

Ranije u utorak, portparol sekretarijata za odbranu Džon Kirbi potvrdio je da će vojsci biti potrebno vreme da odleti pre roka.

"Grubo rečeno, potrebno vam je najmanje nekoliko dana da prebacite količinu snaga i opreme koje imamo na aerodromu, da to bezbedno i efikasno povučemo", rekao je Kirbi na brifingu za novinare.

Bela kuća nije odgovorila na pitanje Glasa Amerike da li će SAD obustaviti sve letove za evakuaciju ili samo vojne letove pre roka do 31. avgusta i da li će administracija pomoći Avganistancima koji pokušavaju da odu komercijalnim ili čarter letovima kako bi dobili dozvolu od talibana.

G-7 o Avganistanu

U utorak ujutru, Bajden i drugi lideri G-7 sastali su virtuelno kako bi razgovarali o situaciji u Avganistanu, a nekoliko ih je od njega zahtevalo da zadrži američke trupe u zemlji i posle roka koji ističe sledeće sedmice, kako bi olakšali tekuće napore za evakuaciju multinacionalnih snaga.

Prema Beloj kući, Bajden je liderima G-7 preneo da će se misija u Kabulu "završiti na osnovu postignutosti naših ciljeva".

Posle sastanka, britanski premijer Boris Džonson rekao je da se G-7 složila u vezi sa planom za sporazum sa talibanima, pod uslovom da dozvole siguran prolaz Avganistancima koji žele da napuste zemlju čak i po isteku roka od 31. avgusta.

Ali talibani su već odbili bilo kakvo produženje roka.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak u Kabulu, portparol Talibana Zabihula Mudžahid rekao je da su SAD sposobne da povuku svoje snage iz Avganistana i da moraju da se pridržavaju roka do 31. avgusta.

Mudžahid je rekao da bi bilo kakva američka evakuacija Avganistanaca iz zemlje posle tog datuma bila "nezakonit čin".

"Velika greška"

Bajdenova odluka da se pridržava roka za povlačenje naišla je na kritike.

"Mislim da je velika greška za Sjedinjene Države da se osećaju vezanim samonametnutim rokom, u situaciji kada talibani i dalje krše svoje obaveze prema sporazumu od 29. februara 2020. godine i kada toliko avganistanskih prijatelja Amerike ostaje u opasnosti u sopstvenoj zemlji", rekao je Majkl O'Hanlon, viši saradnik na liberalnom Institutu Brukings.

"Imamo toliko ekonomskih poluga protiv talibana, kao i verodostojnu vojnu moć kojom možemo da uzvratimo ako počnu da pucaju na nas", dodao je O'Hanlon.

Nejasno je koliko je Avganistanaca među 70.700 ukupno evakuisanih. Organizacije za ljudska prava kažu da je Avganistancima bilo teško, ako ne i nemoguće, da prođu talibanske kontrolne punktove na prilazima aerodromu.

"Razočarani smo ovom odlukom predsednika Bajdena da ode bez pružanja pomoći najugroženijim Avganistancima. Naša zajednica za ljudska prava pokušava da shvati šta za njih znači povlačenje SAD", rekla je Sara Holevinski, direktorka Hjumans rajts voča u Vašingtonu.

Sve veći broj američkih zvaničnika takođe upozorava da će, uprkos povećanom protoku evakuisanih lica iz Avganistana, biti potrebno više vremena.

Demokratski kongresmen Adam Šif rekao je u ponedjeljak novinarima da je malo verovatno da bi evakuacija mogla da bude završena do kraja meseca. On je rekao da bi SAD trebalo da zadrže vojno prisustvo "sve dok je to potrebno" kako bi izvukli sve Amerikance i ispunili "moralnu i etičku obavezu prema našim avganistanskim partnerima".

Članovi administracije kažu da nastavljaju pregovore sa talibanima o sigurnom prolazu evakuisanih. Zvaničnici su potvrdili da je direktor CIA Vilijam Berns boravio u ponedeljak u Kabulu kako bi se sastao sa najvišim političkim liderom Talibana Abdulom Ganijem Baradarom.

Ajaz Gul je doprineo pisanju ovog izveštaja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG