Linkovi

Bes i tuga u porodicama vojnika ubijenih u Kabulu


"Dragi vojniče, hvala za herojstvo", piše u poruci na zidu vojne baze Pendlton u Kaliforniji
"Dragi vojniče, hvala za herojstvo", piše u poruci na zidu vojne baze Pendlton u Kaliforniji

Stiv Niki je u četvrtak non stop gledao televiziju u nadi da je njegov sin, američki vojnik Karim Niki, preživeo teroristički napad na aerodromu u Kabulu. Ali, trojica marinaca su došla na njegova vrata sa najgorim mogućim vestima.

Dvadesetogodišnji marinac, koji je dan pre toga porodici poslao snimak kako deli slatkiše avganistanskoj deci, jedan je od 13 američkih vojnika koji su stradali u terorističkom napadu.

"Rođen je kada je rat u Avganistanu počeo, poginuo je kada je završen", kaže otac ubijenog vojnika Stiv Niki, koji živi u Norku u Kaliforniji.

Pentagon nije zvanično saopštio imena poginulih vojnika u Kabulu, ali su detalji iz njihovih života počeli da isplivavaju u javnost u petak, kada su obaveštene njihove porodice.

Odgovornost za bombaški napad na aerodromu u Kabulu preuzela je Islamska država, a izveden je tokom masovne evakuacije stranih državljana i Avganistanaca zbog talibanskog preuzimanja vlasti.

Stiv Niki očekuje da telo njegovog sina u narednim danima stigne u vazduhoplovnu bazu u Delaveru.

Kaže da je besan.

"Razočaran sam načinom na koji je predsednik upravljao ovim, još više kako je to činila vojska. Trebalo je da komandanti prepoznaju ovu pretnju i da se njome pozabave", kaže Niki.

Među stradalima je i Rajli Mekolum iz Vajominga, koji je trebalo da postane otac za tri nedelje.

"Celog života je želeo da bude marinac, i dok je bio u pelenama nosio je pušku i kaubojske čizme", napisala je na Fejsbuku njegova sestra Rojs, i dodala da je Rajli hteo da bude nastavnik istorije kada napusti vojsku.

Redži Stoun, čiji je sin Eli služio vojsku sa Rajlijem, opisao ga je kao "pametnog, jakog i hrabrog" i da je tešio njegovog sina kada je trebalo.

"Uvek smo znali da mu Rajli čuva leđa, a naš sin čuva Rajlijeva. Bio je branitelj. Voleo je svoju zemlju i želeo da ostavi traga", kaže Stoun.

Od Maksa Sovijaka, lekara iz Ohaja koji je služio sa marincima, oprostila se njegova sestra Merilin.

"Moj lepi, pametni, svojeglavi, iritantni, šarmantni mlađi brat je poginuno kako bi spasio druge živote", napisala je Merilin na Instagramu.

Među ubijenima je i 22-godišnji Hanter Lopez, sin policajca iz okruga Riversajd u Kaliforniji, objavio je šerif tog okruga Čed Bjanko na Fejsbuku. Napisao je da je Lopez planirao da ide stopama svojih roditelja i postane policajac kada dođe kući.

"Tužan sam i slomljen zbog porodice Lopez koja oplakuje gubitak svog američkog heroja", poručio je Bjanko.

U eksploziji je stradao i Tejlor Huver iz Jute, čija je tetka na Fejsbuku to potvrdila i napisala da je bio "dobar i hrabar".

"Svet je na velikom gubitku. Naša srca su slomljena. Šok, neverica, horor, tuga, ogorčenost, bes i žalost", napsisala je Britni Džons Barnet.

Otac pokojnog 20-godišnjaka Džareda Šmica iz Mizurija govorio je na lokalnoj radio stanici o pogibiji i vojnoj službi svog sina.

"Nije želeo samo da odradi svoje četiri godine i ode. Hteo je da bude u situaciji gde zaista može nešto da promeni", kazao je Mark Šmic.

Dodao je da je njegov sin bio u Jordanu i da je raspoređen u Avganistan dve nedelje pre terorističkog napada.

Poslednja objava Džareda Šmica na Fejbsuku bila je fotografija iz arheološkog nalazišta Petra u Jordanu. Na komentar prijatelja da se "nada da je bezbedan", odgovorio je "uvek, prijatelju".

XS
SM
MD
LG