Linkovi

Žene Avganistana se žale na zlostavljanje, dok talibani obećavaju bezbednost


Avganistanske žene na pijaci u Kabulu, 23. avgusta 2021. (Foto: AFP)
Avganistanske žene na pijaci u Kabulu, 23. avgusta 2021. (Foto: AFP)

Učiteljice i druge zaposlene žene u dve pokrajine Avganistana prijavile su da su ih uznemiravali talibanski borci čak i pošto je portparol Talibana u utorak obećao da grupa priprema politiku za zaštitu žena.

Žene u pokrajini Takar na severoistoku zemlje i u pokrajini Kabul kažu za Glas Amerike da postoje nova ograničenja u pogledu načina oblačenja i rada.

"Talibani su veoma agresivni prema ženama ovde. Žele da žene nose čador", rekla je za Glas Amerike jedna učiteljica iz Takara. Čador je pokrivač celog tela koji ima samo male proreze za gledanje.

Učiteljica je objasnila da su talibani u toj pokrajini bili toliko strogi da čak nisu dozvolili ženama da nose crnu burku, dugu crnu haljinu sa šalom koji pokriva glavu i lice. Osim toga, žele da žene izlaze iz kuće sa "mahramom", muškarcem od kojeg žena ne mora da krije lice. U konzervativnoj islamskoj misli, mahram može da ukljuje ograničen broj bliskih muških rođaka, poput očeva, muževa ili braće.

"Žene ovde imaju mnogo problema. Svako mora da izađe napolje po nešto, a ne možete imati sa sobom mahrama", rekla je i dodala da su talibani već zabranili nastavnicima da podučavaju učenike suprotnog pola.

"Takođe su naredili da učenici i učenice moraju da se razdvoje. I promenili su nastavni plan i program".

Promene u nastavnom planu i programu uklonile su kulturne i sportske predmete i dodale više islamističkih učenja, poput proučavanja Kurana i života proroka Muhameda, iako su ti predmeti već bili deo nastavnog plana i programa pre nego što su vlast preuzeli talibani.

U Kabulu su talibani rekli ženskom osoblju najmanje jedne bolnice da odvoji svoja radna mesta od muškaraca ili da ostane kod kuće.

Novinarki Glasa Amerike koja je izašla iz kuće noseći burku, talibani su rekli da pokrije i svoje lice.

U utorak je u Kabulu portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao da borci grupe "nisu obučeni da razgovaraju sa ženama".

"Zato tražimo od žena da zasad ostanu kod kuće, ali će i dalje primati plate. Čim uspostavimo potpuni sistem, žene se mogu vratiti na posao", rekao je on.

Govorio je posebno o ženama koje rade u vladinim kancelarijama i ministarstvima.

Na pritisak novinarke koja je bila zabrinuta za svoju bezbednost, Mudžahid je rekao da ne treba brinuti.

"Vi ste civili. Nije zločin biti novinar. Nemate čega da se plašite. Možete se vratiti u svoju pokrajinu i da radite", rekao je on.

On je priznao da je možda bilo sporadičnih nasilnih incidenata ili uznemiravanja i obećao da će ih istražiti.

Talibani su pokušavali da predstave svetu relativno umereno lice kako bi stekli međunarodni legitimitet. Žene, a posebno mlađe žene, kažu da su čule priče svojih porodica o poslednjoj talibanskoj vladi devedesetih godina prošlog veka - kada su žene tučene, jer se nisu dobro pokrivale, a devojčicama nije bilo dozvoljeno da idu u školu - što im otežava da talibanima poveruju na reč.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG