Linkovi

Pripadnici Islamske države ubijeni u napadu američkim dronom u Avganistanu


Bela kuća upozorava da će evakuacija civila iz Kabula u narednim danima biti veoma rizična
Bela kuća upozorava da će evakuacija civila iz Kabula u narednim danima biti veoma rizična

Američka vojska uzvratila je udarac Islamskoj državi i izvela udar dronom na pripadnike terorističke grupe u Avganistanu, manje od 48 sati posle samoubilačkog napada na aerodromu u Kabulu u kome je poginulo 169 Avganistanaca i 13 američkih vojnika, za koji je ta grupa preuzela odgovornost.

Američka vojska saopštila je da su ubijena dva pripadnika ogranka Islamske države iz pokrajine Korasan - grupe ISIS-K.

“U pitanju je bila jedna misija da se napadnu te mete, i kako su pristizale informacije, mogli smo da utvrdimo da je još jedna osoba ubijena, a jedna povređena. Oni su bili zaduženi za planiranje i posredovanje u ISIS-K i to je dovoljan razlog", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Međutim, Kirbi je odbio da iznese detalje o ubijenim pojedincima i da ih identifikuje, navodeći da SAD znaju o kome je reč.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona rekao je prethodno za Glas Amerike da je ubijeni organizator ISIS-K radio na planiranju "budućih napada. On je dodao da je dron je poleteo iz američke baze u regionu Bliskog istoka, ali van Avganistana.​

Američka Centralna komanda navela je da je napad izvršen u provinciji Nangahar, istočno od Kabula, blizu granice sa Pakistanom, a da je meta bio neko za koga se veruje da je planirao smrtonosne napade u Kabulu.

Mornarički kapetan Vilijam Urban rekao je prethodno da je jedna osoba ubijena u subotnjem udaru.

"Prema prvim informacijama ubili smo osobu koja je bila meta. Ne mislimo da je bilo civilnih žrtava", saopštila je vojska. Nije navedeno da li je ubijeni pripadnik Islamske države imao veze sa napadom na aerodrom.

Stanovnici Džalalabada, glavnog grada Nangahara, rekli su da su čuli nekoliko eksplozija u subotu oko ponoći, ali nije jasno da li je to eksplozija američkog drona.

Portparol Pentgona kazao je da SAD veruju da i dalje postoji "verodostojna pretnja" napada na aerodrom.

"Spremni smo na buduće napade. Pratimo pretnje u realnom vremenu".

Američka ambasada u Kabulu upozorila je Amerikance da izbegavaju aerodrom u Kabulu, a one koji su tamo, da smesta odatle odu.

Bela kuća je saopštila da će evakuacija civila sa aerodroma u Kabulu narednih nekoliko dana biti posebno rizična. Pentagon je saopštio da je do sada iz Avganistana spaseno 111.000 ljudi. Rok za povlačenje američke vojske je 31.avgust i najavljeno je da će do tada biti evakuisani civili. Velika Britanija, ključna saveznica SAD u Avganistanu, najavila je u subotu da polako privodi evakuaciju kraju.

Bajdenovo obećanje

Vazdušnim udarom je ostvareno obećanje koje je predsednik Džo Bajden dao naciji u četvrtak, kada je rekao da počinioci napada neće moći da se sakriju.

“Pronaći ćemo vas, i platićete za napad", poručio je Bajden.

Lideri Pentagona rekli su da su spremni za bilo kakvu akciju koju predsednik naredi.

“U ovom trenutku, imamo nekoliko opcija", rekao je general-major Henk Tejlor iz združenog generalštaba Pentagona.

Islamska država Korasan (ISIS-K) je ogranak ekstremističke grupe koja se prethodno borila sa američkim vojnicima u Siriji i Iraku.

Brzina kojom je američka vojska uzvratila udarac ISIS-u pokazuje njeno stalno praćenje Islamske države i godine iskustva u napadima na ekstremiste u udaljenim delovima sveta. Međutim, takođe pokazuje i granice američke moći da eliminiše ekstremističke pretnje. Neki veruju da će ekstremisti imati veću slobodu kretanja u Avganistanu sada kada su talibani na vlasti, prenosi Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG