Linkovi

Makron: Francuska i Britanija za formiranje "bezbedne zone" u Kabulu


Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovara sa novinarima, u Elisejskoj palati, u Parizu, Francuska, 27. avgusta 2021.
Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovara sa novinarima, u Elisejskoj palati, u Parizu, Francuska, 27. avgusta 2021.

Francuska i Britanija u ponedjeljak će pozvati Ujedinjene nacije da rade na stvaranju "bezbedne zone" u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, radi zaštite humanitarnih operacija, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Ovo je veoma važno. Ovo bi pružilo okvir za Ujedinjene nacije da deluju u hitnim slučajevima", rekao je Makron u komentarima objavljenim u nedeljniku Žurnal du dimoš.

Iznad svega, takva bezbedna zona omogućila bi međunarodnoj zajednici "da održi pritisak na talibane", koji su sada na vlasti u Avganistanu, dodao je francuski lider.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Francuska, Britanija, Sjedinjene Države, Rusija i Kina - sastaće se u ponedeljak kako bi razgovarale o situaciji u Avganistanu.

Pariz i London će iskoristiti priliku da predstave nacrt rezolucije koji "ima za cilj da definiše, pod kontrolom UN, 'bezbednu zonu' u Kabulu, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija", rekao je Makron.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada su se međunarodni napori kako bi se stranim državljanima i ugroženim Avganistancima prevezli avionima iz zemlje približavaju kraju.

Francuska je u petak okončala evakuaciju, a Ujedinjeno Kraljevstvo je u subotu sledilo njihov primer.

Američke trupe pokušavaju u opasnim i haotičnim uslovima da završe masovnu operaciju evakuacije sa aerodroma u Kabulu do roka 31. avgusta.

Makron je u subotu najavio da su "započeti razgovori s talibanima" o "zaštiti i repatrijaciji" avganistanskih državljana u opasnosti nakon 31. avgusta.

U razgovoru sa novinarima u Iraku, gde je prisustvovao sastanku ključnih regionalnih lidera, Makron je dodao da uz pomoć Katara, koji održava dobre odnose s talibanima, postoji mogućnost daljih operacija vazdušnog transporta.

On je dodao da je Francuska evakuisala 2.834 osobe iz Avganistana od 17. avgusta.

U članku koji je objavio francuski nedjeljnik, Makron je rekao da predviđa ciljanu evakuaciju u budućnosti, "koja se neće izvoditi na vojnom aerodromu u Kabulu", već možda preko civilnih aerodroma u glavnom gradu Avganistana ili iz susednih zemalja.

XS
SM
MD
LG