Linkovi

Kraj američkog prisustva u Avganistanu, poslednji avioni napustili Kabul


Američki vojni avion poleće sa Međunarodnog aerodoma Hamid Karzai, 30. avgusta 2021. (Foto: AP/Wali Sabawoon)
Američki vojni avion poleće sa Međunarodnog aerodoma Hamid Karzai, 30. avgusta 2021. (Foto: AP/Wali Sabawoon)

Dvodecenijsko američko prisustvo u Avganistanu je završeno. Poslednji avioni napustili su aerodrom u Kabulu minut pre ponoći po lokalnom vremenu (9 i 29 uveče po srednjeevropskom), saopštio je šef američke Centralne komande marinski general Frenk Mekenzi.

Povlačenjem preostalih američkih vojnika, koji su protekle dve nedelje obezbeđivali evakuaciju desetina hiljada Avganistanaca, Amerikanaca i državljana drugih zemalja, završen je najduži američki rat.

Posle gotovo 20 godina, od kako su teroristički napadi na SAD 11. septembra 2001. doveli do američkog učešća u ratu, ni jedan pripadnik američke vojske nije bio u Avganistanu, saopšteno je na konferenciji za novinare u Pentagonu.

"Mnogo je tuge povezano sa ovim odlaskom. Nismo evakuisali sve ljude koje smo želeli da evakuišemo. Međutim, da smo ostali još 10 dana, ne bi smo mogli sve da prebacimo iz zemlje", rekao je Mekenzi.

Vodeći američki diplomata u Avganistanu, ambasador Ros Vilson, bio je na poslednjem vojnom letu iz Kabula zajedno sa komandantom 82. vazduhoplovne divizije američke vojske Krisom Donahjuom, poslednjim američkim vojnikom koji je napustio Avganistan.

Američke trupe su uoči odlaska uništile više od 70 letelica, desetine oklopnih vozila i onesposobile antiraketni sistem koji je uoči američkog povlačenja sprečio raketni napad Islamske države.

Visoki zvaničnik Talibana izjavio je za Glas Amerike da su se "sve strane okupacione snage povukle iz zemlje pre nekoliko momenata".

Zajedno sa svojim saveznicima SAD su obavile najveću vazdušnu evakuaciju u istoriji, i prebacile iz zemlje 116.700 svojih građana i Avganistanaca koji su im pomagali tokom 20-godišnjeg rata, uključujući 1.200 u nedelju i ponedeljak, na ukupno 26 letova. Bela kuća je saopštila da je avionima evakuisano 6.000 američkih državljana.

Aerodrom u Kabulu
Aerodrom u Kabulu

Predsednik SAD Džo Bajden je u saopštenju pohvalio američke trupe zato što su izvele evakuaciju "sa nenadmašnom hrabrošću, profesionalizmom i odlučnošću".

"Sada je završeno naše 20-godišnje vojno prisustvo u Avganistanu", poručio je Bajden i dodao da su vojni komandanti bili za okončanje evakuacije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na konferenciji za novinare da će i posle povlačenja američkih snaga, administracija nastaviti da ulaže "neumoljive" napore da pomogne Amerikancima, Avganistancima i drugima da napuste Avganistan ako to žele.

Blinken je dodao da se veruje da je u Avganistanu ostalo manje od 200 Amerikanaca, "verovatno bliže 100". Objavio je i da su Sjedinjene Države suspendovale diplomatsko prisustvo u toj zemlji i da će diplomatija za Avganistan, uključujući konzularne poslove i raspodelu humanitarne pomoći, biti vođena iz Katara.

Američki državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken

"Počelo je novo poglavlje američkog angažmana sa Avganistanom, u okviru kojeg ćemo voditi sa diplomatijom", naglasio je Blinken.

U konfliktu u Avganistanu poginulo je gotovo 2.500 Amerikanaca, među kojima i 13 vojnika u prošlonedeljenom samoubilačkom napadu Islamske države blizu aerodroma. Mnogi od vojnika koji su poginuli prošle nedelje bili su tek rođeni kada je Al Kaida napala američko tlo.

Presretnute rakete Islamske države

Ranije, američki antiraketni sistemi presreli su rakete ispaljene na aerodrom u Kabulu.

Prema izveštajima, u napadu na aerodrom ispaljeno je do pet projektila, ali nije bilo žrtava. Islamska države - neprijatelj i Zapada i talibana - preuzela je odgovornost za raketne napade.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki u saopštenju je navela da je predsednik Džo Bajden obavešten o napadu i da je "potvrdio naređenje komandantima da udvostruče napore kako bi zaštitili vojnike na terenu".

Bezbednosna situacija se konstantno pogoršava otkako je avganistanski ogranak Islamske države izveo napad na aerodrom u Kabulu u kome je poginulo 13 američkih vojnika i 169 Avgansitanaca.

Amerika je uzvratila sa dva napada dronom na ciljeve Islamske države. Posle drugog napada u nedelju, istražuju se navodi o potencijalnim civilnim žrtvama, potvrdila je američka Centralna komanda.

Njujork tajms je, pozivajući se na izjave članova porodice, objavio da je u udaru američkog drona poginulo desetoro ljudi, među kojima sedmoro dece, jedan humanitarni radnik i saradnik američke vojske koji je radio pod ugovorom.​

Predstavnik distrikta, Karim, rekao je da je eksplozija izazvala i požar zbog kojeg je bilo teško spasiti ljude.

"Dim je bio svuda, izveo sam žene i decu napolje".

Amhadudin koji takođe živi u kvartu Kabula gde je izveden napad dronom, rekao je da je pronašao tela dece posle eksplozije, javlja AP.

Talibani su osudili napad u nedelju jer se "SAD nisu konsultovale sa njima" i saopštili da je poginulo sedam osoba.

Do sada je, prema navodima Bele kuće, iz Kabula evakuisano više od 120.000 ljudi.

"Proteklih nekoliko dana je najopasniji period u ovoj ionako opasnoj misiji", rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken za televiziju ABC.

U istom programu, republikanski senator Ben Sas je kritkovao način na koji Bajdenova adminsitracija sprovodi evakuaciju.

"Očigledno je da nema plana i da ga nije ni bilo".

Blinken je za CNN potvrdio da ima još oko 300 američkih državljana koji žele da se evakuišu iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG