Linkovi

UN, NATO i EU osuđuju bombaški napad kod aerodroma u Kabulu


Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš daje izjavu pred sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u sedištu EU u Briselu, 23. juna 2021.
Arhiva - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš daje izjavu pred sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u sedištu EU u Briselu, 23. juna 2021.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je u četvrtak smrtonosne napade na aerodrom u avganistanskoj prestonici Kabulu, rekao je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dužarik.

Najmanje 103 osobe su poginule - 90 Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske - prema glavnoj avganistanskoj novinskoj agenciji Pajhvok i Pentagonu, u onome što je Gutereš nazvao "terorističkim" napadom, dok se masa Afganistanaca okupila na aerodromu u nameri da pobegne iz zemlje u poslednjim danima ogromnog vazdušnog transporta nakon što su nedavno taibani preuzeli zemlju.

Tokom brifinga, Dužarik je rekao novinarima: "Ovaj incident naglašava promenljivost situacije na terenu u Avganistanu, ali i jača našu odlučnost jer nastavljamo da isporučujemo hitnu pomoć širom zemlje u znak podrške afganistanskom narodu".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tvitovao je da "oštro" osuđuje "užasan teroristički napad" i da prioritet Alijanse "ostaje da se što je moguće brže evakuiše što više ljudi na sigurno".

Portparol Talibana Suhail Šahin rekao je: "Oštro osuđujemo ovaj jezivi incident i učinićemo sve da privedemo krivce pred lice pravde".

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad, izvestilo je više medija.

Britanski premijer Boris Džonson opisao je napade kao "varvarske". On je takođe rekao da napadi naglašavaju važnost nastavka evakuacije "na što brži i efikasniji način u satima koji nam preostaju" pre isteka roka 31. avgusta.

Nakon prvog napada, britansko ministarstvo transporta izdalo je upozorenje avio-kompanijama da izbegnu letenje ispod 7.620 metara iznad Afganistana.

Američki kongresmen Piter Meijer, koji je nedavno bio kritikovan zbog "tajnog" putovanja u Kabul kako bi prisustvovao haosu na međunarodnom aerodromu, u tvitu od četvrtka nazvao je napad "scenarijem noćne more koje smo se plašili".

Odbor za spoljne poslove američkog Senata nazvao je napad "kukavičkim".

"Ovo je širokoobuhvatna humanitarna kriza i naša vlada mora da osigura aerodrom i evakuiše brojne građane SAD-a i ugrožene Afganistance koji očajnički pokušavaju napustiti zemlju", stoji u tvitu objavljenom na računu odbora.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je "kukavičke i nehumane napade na aerodrom u Kabulu", dok je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao na nastavak evakuacije sa aerodroma.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Frans pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG