Linkovi

Talibani blizu formiranja kabineta i proglašenja nove Vlade


Portparol Talibana Zabihulah Muđahid, u sredini, ispred zastave Talibana, govori na konferenciji za novinare u Kabulu, Avganistan, 17. avgusta 2021.
Portparol Talibana Zabihulah Muđahid, u sredini, ispred zastave Talibana, govori na konferenciji za novinare u Kabulu, Avganistan, 17. avgusta 2021.

Visoki lider Talibana potvrdio je za Glas Amerike, pod uslovom anonimnosti, da je ta grupa u završnoj fazi objavljivanja sastava nove vlade u kojoj se očekuje da će biti uključeni svi članove njenog sadašnjeg Rahbari Šura, odnosno rukovodećeg saveta.

Vrhovni komandant Talibana, Hibatulah Akhundžada, održava konsultacije u Kandaharu, gradu koji je poznat kao rodno mesto Talibana, zajedno sa svojim zamenicima Sirađudinom Hakanijem, šefom mreže Hakani, i Mulom Muhamedom Jakubom, šefom Talibanske vojne komisije i sinom osnivača Talibana Mulaha Omara.

"Trenutno se talibansko rukovodstvo konsultuje sa različitim etničkim grupama, političkim partijama i unutar Islamskog Emirata o formiranju vlade koja mora biti prihvaćena unutar i izvan Avganistana i priznata", rekao je Šer Muhamad Abas Stanikzai, drugi visoki lider talibana u televizijskom obraćanju u subotu.

Portparol Talibana Zabiulah Mudžahid rekao je za Glas Amerike da je proces "blizu završetka".

"Rukovodstvo je dodelilo zamenika načelnika Sirađudina Hakanija i drugog zamenika načelnika Mule Muhamada Jakuba da finalizuju imena za vladu", rekao je viši talibanski lider. Konačno odobrenje imena stiglo bi od samog Ahundžade.

Rekao je da bi kabinet mogao imati više od 26 članova i da bi mogao uključivati i druge ljude osim članova rukovodstva.

Rahbari Šura je najvažnije telo za donošenje odluka Talibana, a na njegovom čelu je sam Akundžada, koji se zove Amir ul Mominin, ili vođa verujućih.

I dok talibani tvrde da će vlada biti sveobuhvatna, njihov portparol je rekao da podela moći za sada nije prioritet grupe.

"Ne postoji dogovor sa bilo kojim političkim liderom da bude uveden u vladu", rekao je Mudžahid. "Želim da jasno stavim do znanja da ovo nije naš fokus, da vladu delimo sa drugima".

On je rekao da je grupa tražila mišljenja "poznatih lica, uleme, bivših lidera mudžahedina" o novom sistemu upravljanja.

Šura je održala svoj prvi zvanični sastanak u Kabulu nakon preuzimanja grada u Predsedničkoj palati 21. avgusta. Hakani i Jakub su zajedno predsedavali. Od tada, članovi šure i drugi visoki zvaničnici održavaju neformalne sastanke skoro svakodnevno.

"Šura je u principu odlučila da će, ako se Sjedinjene Države i drugi osvajači završe povlačenje do 31. avgusta, Islamski emirat (talibanski naziv za njihovu vladu) proglasiti vladu", rekao je visoki lider. "Amir ul Mominin smatra da će, ako se vlada proglasi u prisustvu američkih snaga, to pokrenuti mnoga pitanja.

On je rekao da je šura takođe pokrenula ideju da bi proglašenje vlade trebalo da stigne od samog Akhundžade u obraćanju na nacionalnoj televiziji.

"Ako Amir ul Mominin ne želi da se pojavi u javnosti, mogao bi da imenuje poverljivog višeg lidera koji bi to objavio", dodao je on.

Šura je takođe smatrala da bi kabinet trebalo da bude proglašen u prvoj nedelji septembra, a ime nove talibanske vlade trebalo bi da bude Islamski emirat Avganistana, ali je za tu odluku bilo potrebno odobrenje Ahundžade.

Lider Talibana rekao je da nameravaju da zadrže nacionalnu vojsku netaknutom i da uključe svoje borce u tu instituciju. Odluku o nacionalnoj zastavi i ustavu trebalo je da donese nova vlada.

U svojim internim konsultacijama, talibani su takođe raspravljali o mogućnosti da Sirađudin Hakani ili Mula Jakub postanu "Rais ul Vazara", što je ekvivalent premijeru. Za vreme poslednje talibanske vlade u Avganistanu od 1996. do 2001. godine, Mula Muhamad Rabani bio je na ovom mestu kao šef vladajuće šure ministara.

Pripadnici Šure takođe raspravljaju o mogućnosti da bi, ako Hakani postane premijer, Jakub mogao biti ministar odbrane, budući da trenutno predvodi vojnu komisiju Talibana.

Osim formiranja vlade, lider je rekao da su unutrašnje rasprave bile snažno usredsređene na bezbednost u glavnom gradu Kabulu.

Dve eksplozije, od kojih je najmanje jedan bombaš samoubica, ispred aerodroma u Kabulu prošle nedelje ubile su najmanje 170 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika koji su čuvali aerodrom. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država Khorasan, regionalni ogranak Islamske države.

Od napada, talibani su povećali svoju bezbednost oko aerodroma i postavili kontrolne punktove na putevima koji vode do aerodroma.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG