Linkovi

Ambasador Izraela pozdravio premeštanje ambasade Srbije u Jerusalim


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsenik SAD Donald Trapm i premijer Kosova Avdulah Hoti tokom ceremonije potpisivanja sporazuma u Vašingotnu, 4. septembra 2020. Kao deo sporazuma, Beograd se obavezao da će svoju ambasadu u Izraelu preseliti iz Telaviva u Jerusalim.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je u ponedeljak da je za njegovu zemlju veoma pozitivna, značajna i dobra vest što će Srbija svoju ambasadu preseliti u Jerusalim, uz napomenu da je Izrael priznao nezavisnost Kosova 4. septembra i da je njegov posao, kao ambasadora, da učini sve da to ne utiče na odnose sa Beogradom.

Vilan je, govoreći o susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se razgovaralo i o izraelskom priznanju nezavisnosti Kosova i da je "predsednik jasno rekao šta misli o tome", prenosi FoNet.

Pomenuo je da je govorio i sa premijerom Netanjahuom, ali više smo se koncentrisali kako da radimo na unapređenju odnosa i nismo detaljno govorili o Kosovu, rekao je Vilan. Ono što je rekao (Vučić) je da nije nešto čime je zadovoljan i ne podržava, ali Izrael je suverena država i to je bila naša odluka.

Sporazum je potpisan, to nije nešto što možemo predsednik ili ja da promenimo, već da se fokusiramo kako bismo unapredili naše odnose, a ne da se bavim onim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu, predočio je Vilan.

Izrael je priznao Kosovo 4. septembra i sada svoju ulogu kao ambasadora u Beogradu vidim kao način da to ne pokvari odnose Srbije i Izraela, dodao je on.

Vilan je, ponovo na pitanje o izmeštanju ambasade Srbije u Jerusalim, naveo da ne bi trebalo da bude neka vest da zemlja premešta svoju ambasadu u prestonicu druge zemlje.

On je napomenuo i da se po dolasku u Beograd sreo sa palestinskim ambasadorom u Srbiji, ističući da njih dvojica nemaju nikakav spor.

"Mislim da cela ta priča, način razmišljanja, Jerusalim je glavni grad Izraela, možemo pričati koji delovi, ali to ne menja činjenicu da je Jerusalim porestonica", zaključio je Vilan.

Ukoliko bi Srbija premestila svoje diplomatsko predstavništvo iz Tel Aviva u Jerusalim za šta je, prema rečima predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa rok jul sledeće - 2021. godine, postala bi prva evropska država koja je tako nešto učinila.

Evropska unija, formalna posrednica dijaloga koji se odvija između Srbije i Kosova od 2011. godine ubrzo nakon septembarskog postizanja ekonomskog sporazuma dve strane posredstvom SAD, upozorila je Srbiju zbog saglasja sa premeštanjem ambasade.

Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja”, izjavio je portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Stano je tada podsetio da nijedna država članica EU nema ambasadu u tom gradu, što je u skladu, kako je rekao, sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) 478 iz 1980. godine.

Rezoluciju pod brojem 478 Savet bezbednosti UN usvojilo je u avgustu 1980. U njoj se navodi da se članice UN obavezuju da neće uspotavljati diplomatska predstavništva u Jerusalimu, a one koje su to učinile pozivaju se da povuku takve misije iz, kako je navedeno, Svetog grada.

Sjedinjene Države diplomatsko predstavništvo te zemlje, iz Tel Aviva u Jerusalim premestile su maja 2018, a tu inicijativu propratili su nemiri i sukobi Palestinaca i izraelskih bezbednosnih snaga u pojasu - u kojima je poginulo najmanje 57 Palestinaca, dok ih je ranjeno 2.700.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG