Linkovi

Bahrein, UAE i Izrael potpisali sporazum o normalizaciji odnosa u Beloj kući


USA, Washington, Bahrain’s Foreign Minister Abdullatif Al Zayani applauds as Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu, U.S. President Donald Trump and United Arab Emirates (UAE) Foreign Minister Abdullah bin Zayed display their copies of signed agreemen
USA, Washington, Bahrain’s Foreign Minister Abdullatif Al Zayani applauds as Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu, U.S. President Donald Trump and United Arab Emirates (UAE) Foreign Minister Abdullah bin Zayed display their copies of signed agreemen

Bahrein, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su sporazum o normalizaciji odnosa u Beloj Kući. Dokument pod nazivom Sporazum Abraham potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova Emirata Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani - uz posredstvo američkog predsednika Donalda Trampa.

"Okupili smo se da bismo promenili tok istorije. Nakon decenija podela i sukoba - obeležavamo početak novog doba za Bliski istok. Zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti lidera ove tri države pravimo značajan iskorak u budućnost u kojoj će ljudi svih vera i porekla živeti zajedno u miru i prosperitetu", poručio je u svom obraćanju Donald Tramp domaćin ceremonije, povodom normalizacije odnosa Izraela i dve arapske države - Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Predsednik Sjedinjenih Država rekao je da će Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein uspostaviti diplomatska predstavništva - ambasade, razmeniti ambasadore i otpočeti saradnju kao partneri.

"Oni su prijatelji", poručio je američki predsednik tokom obraćanja.

"Sporazumi će poslužiti kao osnova za sveobuhvatni mir širom čitavog regiona - nešto za šta su do skoro svi mislili da je nemoguće", rekao je Donald Tramp.

Američki predsednik je podvukao da, kako se izrazio, istorijsko potpisivanje dokazuje da se narodi Bliskog istoka oslobađaju propalih pristupa koji su obeležili prošlost.

"Potrebno je da narodi tog regiona iza sebe ostave razlike, ujedine se protiv zajedničkog neprijatelja i sarađuju kako bi se ostvarile bezbednost i napredak", rekao je Tramp.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su sporazumi, kako je ocenio, osnova istorije koja najavljuje praskorozje mira.

"Svim prijateljima Izraela na Bliskom istoku, onim koji su uz nas danas i onima koji će nam se pridružiti: Neka bude mir", poručio je izraelski premijer upotrebivši tradicionalni arapski pozdrav As-salamu alaykum.

Abdulatif bin Rašid Alzajani, ministar spoljnih poslova Bahreina, rekao je da je Bliski istok u godinama sukoba mnogo pretrpeo.

Predugo ga unazađuju sukobi i nepoverenje, uzrokujući neopisiva razaranja, uništavajući potencijal naših najboljih i najsjajnijih generacija. Sada sam uveren da imamo priliku to da promenimo", rekao je Alzajani.

Predsednik SAD-a se pre ceremonije sastao sa predstavnicima država potpisnica sporazuma označenog kao istorijski.

Palestinske kritike i osude

Muhamed Štajeh, palestinski premijer, osudio je potpisivanje sporazuma označavajući ga mračnim danom u istoriji arapske nacije.

Palestinsko rukovodstvo, koje američkog predsednika Trampa optužuje za pristranost u odnosima sa Izraelom, kritikuje i osuđuje približavanje arapskih država Izraelu - tvrdeći da to predstavlja izdaju zajedničkih ciljeva.

Postizanje sporazuma posredstvom SAD-a smatraju slabljenjem arapskih pozicija koje se ogledaju u zahtevu za povlačenjem Izraela sa područja teritorije koju smatraju okupiranom i prihvatanje palestinske državnosti.

Šta je prethodilo ceremoniji?

Izrael i UAE postigli su sporazum 13. avgusta a Bahrein je u petak, 11. septembra, saopštio da će formalno priznati jevrejsku državu.

Prema sporazumu Abraham, izraelski premijer pristao je da stopira planove o aneksiji delova Zapadne obale. Posmatrači, međutim, kažu da je taj sporazum još jedan znak nove dinamike na Bliskom istoku, gde se sve više arapskih država približava Izraelu, što Palestince ostavlja izolovanim.

Dejna El Kurd iz instituta Al-Šabaka Palestinske političke mreže, prošle nedelje je izjavila za Glas Amerike da je sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Bahreina dodatni dokaz da arapske vlade napuštaju Arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine, a da ne dobiju "ništa opipljivo u vezi sa palestinskim ciljem ili projektom države."

Trampova administracija ističe dogovore Izraela, UAE i Bahreina kao svoje velike spoljnopoliitčke pobede, samo dva meseca uoči predsedničkih izbora 3. novembra.

Bivši potpredsednik Džo Bajden, demokratski protivkandidat predsednika Trampa, na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše sporazume, rekao je da bi voleo da još više zemalja normalizuje odnose sa Izraelom, ali je takođe rekao da veruje da "Izrael treba da bude spreman da radi na istinskom rešenju dve države" sa Palestincima.

XS
SM
MD
LG