Linkovi

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael uspostavili telefonski saobraćaj


Muhamed Bin Zajed, prestolonaslednik Emirata i Benjamin Netanjahu, izraelski premijer - potpisnici sporazuma uz posredstvo američkog predsednika Donalda Trampa (Foto: Rojters)
Muhamed Bin Zajed, prestolonaslednik Emirata i Benjamin Netanjahu, izraelski premijer - potpisnici sporazuma uz posredstvo američkog predsednika Donalda Trampa (Foto: Rojters)

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael uspostavili su telefonski saobraćaj, pošto su dve države uspostavile diplomatske veze.

To je prvi konkretan znak primene sporazuma Emirata i Izraela postignutog u četvrtak, kojem su posredovale Sjedinjene Države. Između ostalog podrazumeva suspenziju izraelskog plana o akentiranju Zapadne obale – područja koje Palestinci vide delom terititorije svoje buduće države.

Razgovarali i novinari Asošijeted presa

Sat vremena pre dvojice zvaničnika novinari Asošijeted presa u Jerusalimu i Dubaiju uspešno su uspostavili vezu regularnom i mobilnom telefonskom linijom.


Zvaničnici Emirata obelodanili su da su ministri spoljnih poslova Abdulah Bin Zajed i Gabi Aškenazi razgovarali telefonom. Takođe, izraelski ministar komunikacija Joaz Handel je u svojoj objavi čestitao Ujedinjenim Arapskim Emriatima, kako se izrazio, na uklanjanju prepreka.

“Sada će se otvoriti mnogobrojne ekonomske kmogućnosti. Ovi koraci kojima se obnavlja poverenje važni su u ostvarivanju interesa naših država”, saopštio je Handel.

Takođe, u nedelju – izraelskim internet portalima koje su blokirale vlasti Emirata, poput “Vremena Izraela”, jerusalimskog Posta i Uajneta bilo je moguće nesmetano pristupiti.

Uz to, emiratska državna novinska agencija VAM, objavila je da je između dve države potpisan sporazum o saradnji u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili su u četvrtak da su uspostavili pune diplomatske odnose uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Na osnovu sporazuma Izrael se saglasio da suspenduje planirano aneksiranje delova teritorije Zapadne obale. Takođe, ojačava se suprotstavljenost Iranu - koji Emirati, Izrael i Sjedinjene Države smatraju glavnom pretnjom na Bliskom istoku.

Ujedinjene nacije podržale su sporazum. Kritike je uputila palestinska strana navodeći da neće doprineti uspostavljanju mira na Bliskom istoku. Identičnu reakciju, uz zešće kritičke tonove, uputio je i Iran.

Istovremeno, palestinska militanta organizacija Hamas optužila je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da su, kako je navedeno, zabili nož Palestincima u leđa jer su se saglasile da uspostave diplomatske odnose s Izraelom.

Time su Ujedinjeni Arapski Emirati postali prva zalivska i tek treća arapska država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom.

Egipat i Jordan dve su arapske države koje su do sada uspostavile diplomatske veze sa Izraelom. Egipat je sa Izraelom postigao mirovni sporazim 1979, a Jordan 1994. Mauritanija je državu Izrael priznala 1999, ali je odnose sa tom zemljom okončala 2009. zbog događaja u pojasu Gaze.

Ujedinjeni Arapski Emirati su arapska država saveznica SAD-a. Ujedinjene nacije su je u svoje članstvo primile 1971. Poput drugih arapskih nacija nisu priznavale Izrael zbog dela teritorije koju drži pod svojom kontrolom – na koju Palestina tvrdi da polaže prava.

XS
SM
MD
LG