Linkovi

Izrael: Sporazum sa UAE prevazilazi bezbednosne veze sa arapskim zemljama


Arhiva - Nacionalne zastve Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata vijore se duž autoputa the agreement to formalize ties between the two countries, in Netanya, Israel, Aug. 17, 2020.
Arhiva - Nacionalne zastve Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata vijore se duž autoputa the agreement to formalize ties between the two countries, in Netanya, Israel, Aug. 17, 2020.

Viši izraelski zvaničnik u sredu je izrazio nadu da bi izraelski odnosi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), sada obezbeđeni kroz mirovni sporazum, mogli da posluže kao model za odnose sa arapskim nacijama izvan domena bezbednosti.

"Nekih datuma, samo se sećaš", napisala je Ambasada Izraela u Sjedinjenim Državama na Tviteru ove nedelje, uz fotografiju kojom se obeležavaju tri mirovna sporazuma Izraela sa arapskim susedima - Egiptom 1979, Jordanom 1994. i UAE 2020.

Govoreći tokom virtuelne konferencije iz Jerusalima, Eliav Benjamin, direktor Koordinacionog sekretarijata Izraelskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da se njegova zemlja svakog mirnovnog sporazuma pridržavala "vrlo blisko", da bi zatim opisao sporazum sa UAE kao više punopravan, navodeći sedam radnih grupa koje su dve zemlje nedavno formirale kako bi "unele sadržaj u odnos".

Iako trgovina, investicije i delegacije koje bi se kretale tamo i nazad nedstaju u izralskim odnosima sa Egiptom i Jordanom, mnoge od tih aktivnosti "već se događaju" u odnosima sa UAE, rekao je Benjamin u sredu tokom brifinga. "Samo čekamo da to postane javno".

Pored pomoći "kompanijama koje žele da posluju i turistima koji žele da putuju", Benjamin kaže da će Izrael i UAE raditi zajedno na borbi protiv Kovida 19, kao i budućih pandemija.

I dok je sporazum Izraela i UAE, koji su dogovorile Sjedinjene Države, bio iznenađenje prošlog meseca kada je objavljen, Benjamin kaže da je njegova zemlja radila na sporazumu dve decenije, intenzivnije tokom poslednje četiri godine tokom kojih su dva događaja bila značajna.

Tokom 2017, Izrael je otvorio formalnu misiju u Abu Dabiju, glavno gradu UAE, rekao je Benjamin. Misija je bila akreditovana kroz Međunarodnu agenciju sa obnovljivu energiju.

U maju 2019, UAE s formalno pozvale Izrael da otvori svoj sopstveni paviljon na svetkosm ekspo sajmu planiranog za oktobar 2020. Ekspo je odložen do oktobra 2021m zbog pandemije koronavirusa.

Upitan kada bi svečana ceremonija potpisivanja trebalo ad se održi, Benjamin je reako da će Bela kuća odabrati datum, što potvrđuje da Izrael i SAD rade "ruku pod ruku" po pitanju sporazuma, sa UAE.

Izrael, rekao je on, se "nada, čeka i trudi" da slične sporazume postigne sa ostalim arapskim susedima, konačno i sa Saudijskom Arabijom, ključnim igračem u regionu i šire.

Potvrđujući da je bilo "razvoja situacije" na saudijskom frontu, on je d odao da Saudijska Arabija "nije obavezno" naredna arapska zemlja koja će uspostaviti formalne odnose sa Izraelom.

U međuvremenu, u potpisanom sporazumu koji je objavljen u izraelskim medijima, dogogodišnji ambasador UAE u Sjedinjenim Državama, Jusef Al Otiba, opisao je sporazum između njegove zemlje i Izraela kao "otključavanje kapije prema boljoj budućnosti na Bliskom istoku".

Un je ukazao na podjednako važan deo sporazuma koji "zatvara vrata aneksiji i kreira novu dinamiku u mirnovnom procesu", misleći na ranije objavljenu izraelsku nameru da anektira - ili kako izraelska vlada govori - vrši suverenitet na teritorijama na Zapadnoj obali, koju su okupirali izraelski naseljenici, a za koje Palestinci tvrde da je njihova zemlja predaka.

Al Otaiba napisao je da se njegova zemlja nada da će sporazum sa Izraelom "pomoći da se region pomakne iza problematične zaostavšine neprijateljstava i borbe, ka nadanoj sudbini mira i prosperiteta".

Porparol izraelske ambasade u Vašingtonu rekao je za Glas Amerike u sredu da "Izrael ostaje predan mirovnom planu Sjedinjenih Država, onakvom kakvog ga je podvukao predsednik Tramp početkom 2020. Pomerajući se napred u našim odnosima sa UAE i, nadamo se, drugim zemljama ubuduće, ne menja tu našu predanost".

Pošto plan za Bliski istok koji je iznela Trampova administracija uključuje i ideju palestinske države, izraelska predanost tom planu teoretski ga obavezuje na nezavisnu palestinsku državu.

Benjamin, izraelski zvaničnik koji se razgovarao sa novinarima na brifingu iz Jerusalima u sredu, naglasio je da Izrael želi da svoj mirovni sporazum sa UAE bude viđen sam po sebi, a ne kroz izraelsko-palestinsku prizmu, napominjući da je sveobuhvatni mirnovni plan mnogo širi od izraelsko-palestinskog pitanja, "ono što će se uopšte događati na Bliskom istoku".

XS
SM
MD
LG