Linkovi

Američka delegacija na prvom direktnom letu iz Izraela za UAE


Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Meir Ben-Šabat, visoki savetnik predsednika Trampa Džered Kušner i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O Brajen ulaze u izraelski El Al avion na letu za Emirate.

Visoke delegacije SAD i Izraela u ponedeljak su sa aerodroma Ben-Gurion krenule u posetu Abu Dabiju. Bio je to prvi komercijalni let u istoriji iz Izraela za Ujedinjene Arapske Emirate.

Na putu su prošli kroz vazdušni prostor Saudijske Arabije - što je takođe prvi put do sada za jedan komercijalni let iz Izraela.

Izrael i UAE su ranije ovog meseca obnovili diplomatske odnose, uz posredstvo Sjedinjenih Država.

Ujedinjeni Arapski Emirati će postati treća arapska nacija koja je normalizovala odnoses sa Izraelom, Egiptom i Jordanom.

U američkoj delegaciji su visoki savetnik i zet predsednika Donalda Trampa, Džered Kušner, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen, izaslanik za Bliski istok Avi Berkovic i izaslanik za Iran Brajan Huk.

U razgovoru sa nonvinarima pred polazak, Kušner je rekao: "dok je ovo istorijski let, nadam se da će to biti početak još više istorijskog putovanja za Bliski istok i šire."

Izraelsku delegaciju predvodi savetnik za nacionalnu bezbednost Meir Ben-Šabat i šefovi nekoliko ministarstava.

“Ovog jutra, tradicionalni pozdrav "idi u miru" za nas ima specijalno značanje", rekao je Ben-Šabat, dodajući da je cilj ove posete da se položi temelj za saradnju u oblastima medicine, trgovine, tehnologije i turizma.

Američki i izraelski zvaničnici sastaće se sa kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG