Linkovi

Ričard Grenel sledeće nedelje u Prištini i Beogradu


Ambasador Ričard Grenel i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu 3. septembra 2020. (Foto: Tviter nalog Saveta za nacionalnu bezbednost
Ambasador Ričard Grenel i premijer Kosova Avdulah Hoti u Vašingtonu 3. septembra 2020. (Foto: Tviter nalog Saveta za nacionalnu bezbednost

Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova ambasador Ričard Grenel objavio je na Tviteru da će naredne nedelje posetiti Prištinu i Beograd.

"Primena sporazuma Kosova i Srbije je najveći prioritet Trampove administracije. Vidimo se u Prištini i Beogradu ove nedelje", poručio je Grenel.

Kosovski premijer Avdulah Hoti biće u ponedeljak domaćin delegaciji Sjedinjenih Država u kojoj su izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, predstavnici Međunarodne korporacije za finansije i EXIM banke, potvrdio je kabinet predsednika Vlade Kosova.

Na osnovu saopštenja Međunarodne korporacije za finansije i razvoj, koje je objavila kosovska ambasadorka u Americi, Vljora Čitaku, ujedno su potvrđeni navodi da će delegacija SAD u sklopu petodnevnog putovanja posetiti i Srbiju, Grčku i Izrael, obavili su prištinski mediji.

Delegaciju američke vlade predvodiće direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u SAD (DFC) Adam Boler, a osim Grenela, na Kosovo će sa njim doputovati predstavnici USAID, predsedavajuća Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM) kao i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkog Ministarstva energetike i trgovine, saopšteno je iz kosovske vlade.

Povod poseti je realizacija dokumenata o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, potpisanih početkom septembra u Vašingtonu pod pokroviteljstvom Bele kuće.

Posete američke delegacije usmerene su ka jačanju ekonomske saradnje i razvoju, navodi se u saopštenju i ističe da će delegacije održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima, ali i predstavnicima privatnog sektora.

Prema objavljenom saopštenju DFC će u sklopu posete postaviti temelj za novu kancelariju u Beogradu a čime će se, kako je navedeno, podržati ekonomski razvoj u regionu.

„Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost ponuda i jačanje energetske nezavisnosti u Grčkoj i širem regionu. Delegacija će ujedno proceniti mogućnosti za povećanje investicija u regionu kako bi se osigurala stabilnost i ekonomska saradnja na Srednjem Istoku“, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG