Linkovi

Izrael i UAE, uz posredstvo SAD, dogovorili uspostavljanje diplomatskih odnosa


Muhamed Bin Zajed, prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Foto: Rojters)
Muhamed Bin Zajed, prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Foto: Rojters)

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su sporazum koji bi trebalo da dovede do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dve države Bliskog istoka.

Postizanju sporazuma posredovao je predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp koji je informacije o tome objavio na društvenoj mreži Tviter.

“Postignut je istorijski iskorak! Naša dva velika prijatelja postigla su istorijski mirovni sporazum - Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati", napisao je američki predsednik.

Na osnovu sporazuma Izrael se saglasio da suspenduje planirano aneksiranje delova teritorije Zapadne obale. Takođe, ojačava se suprotstavljenost Iranu - koji Emirati, Izrael i Sjedinjene Države smatraju glavnom pretnjom na Bliskom istoku.

Sporazum su u četvrtak, tokom telefonskog razgovora, potvrdili izraelski premijer Benjamin Netanjahu, prestolonaslednik Emirata Muhamed Bin Zajed i američki predsednik Tramp.

Postignut je posle dugotrajnih razgovora Izraela, Emirata i Sjedinjenih Država - koji su intenzivirani u poslednje vreme, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Bele kuće.

Oblasti saradnje

U zajedničkoj objavi Sjedinjenih Država, UAE-a i Izraela navedeno je da će se delegacije sastati u predstojećim nedeljama kako bi potpisale sporazume o direktnim letovima, bezbednosti, telekokomunikacijama, energetici, turizmu i drugim oblastima i zdravstvenoj zaštiti. Dve države sarađivaće i u suzbijanju pandemije koronavirusa.

"Direktno povezivanje dva najdinamičnija društva Bliskog Istoka i njihovih razvijenih ekonomija doprineće transformisanju tog područja podsticanjem ekonomskog rasta i povezivanjem ljudi”, navedeno je u zajedničkoj izjavi predsednika SAD-a Donalda Trampa, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i lidera Emirata Muhameda Bin Zajeda.

UN pozdravile inicijativu

"Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, pozdravlja svaku inicijativu koja promoviše mir i bezbednost u području Bliskog istoka", saopštio je portparol svetske organizacije pošto je objavljeno da su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli sporazum o bilateralnim vezama.


Potpisivanje u Beloj kući

Donald Tramp je iz Ovalne sobe, nakon razgovora sa prestolonaslednikom Zajedom i premijerom Netanjahuom, poručio da će ceremonija potpisivanja biti organizovana u narednim nedeljama u Beloj kući u Vašingtonu.

“Svi su govorili da je nemoguće. Posle 49 godina Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati će u potpunosti normalizovati diplomatske odnose. Uspostaviće diplomatska predstavništva i otpočeti prekograničnu saradnju", rekao je Tramp.

Predsednik Donald Tramp, u društvu savetnika Džareda Kušnera i ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmena, u Beloj kući objavljuje dogovor Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata
Predsednik Donald Tramp, u društvu savetnika Džareda Kušnera i ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmena, u Beloj kući objavljuje dogovor Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Uz Trampa - glavni američki posrednici u dogovoru bili su njegov savetnik i zet Džared Kušner, specijalni izaslanik za Bliski istok Avi Berkovic i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridmen.

Američki predsednik istakao je da je rečo značajnom koraku koji će doprineti izgradnji mirnijeg, bezbednijeg i razvijenijeg Bliskog istoka.

"Sada kada je led probijen očekujem da će više arapskih i muslimanskih država sledeti primer Ujedinjenih Arapskih Emirata i normalizovati odnose sa Izraelom", naveo je Tramp.

Time su Ujedinjeni Arapski Emirati postali prva zalivska i tek treća arapska država koja je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom.

Reakcije strana u procesu

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, retvitovao je objavu američkog predsednika o sporazumu - uz komentar da se radi o istorijskom danu.

Iranski zvaničnik: Sporazum ne doprinosi miru

"Sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapsklih neće obezbediti mir u regionu", objavio je Husein Amir Abdulahin, savetnik za spoljnu politiku predsednika iranskog parlamenta, na društvenoj mreži Tviter.


Agencija Rojters objavila je izjavu višeg izraelskog zvaničnika da se o suverenitetu Izraela nad Zapadnom obalom, području koje Palestinci uz Gazu i Istočni Jerusalim smatraju teritorijom svoje buduće države, još razgovara.

“Trampova administracija zamolila nas je da privremeno suspendujemo objavu o suverenitetu kako bi mogao biti primenjen istorijski mirovni sporazum sa Ujedinjenih Arapskim Emiratima", ukazuje za Rojters neimenovani izraelski zvaničnik.

Muhamed Bin Zajed, prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštio je da će postignuti sporazum onemogućiti buduće izraelsko aneksiranje palestinskih teritorija.

“Tokom razgovora sa predsednikom Trampom i premijerom Netanjahuom postignut je dogovor o zaustavljaju izraelskog aneksiranja palestinskih teritorija. Emirati i Izrael saglasili su se o saradnji i uspostavljanju mape puta za uspostavljanje bilateralnih odnosa", napisao je Zajed na Tviteru.

Takođe, Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da će nastaviti snažno da podržavaju palestinski narod i da je sporazum o normalizaciji pruža održivost za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Osude Palestinaca

Hanan Ašravi, visoka palestinska zvaničnica, osudila je sporazum o uspostavljanju diplomatskih veza Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ašravi je u objavi na društvenoj mreži Tviter da se dogovorom održava okupaciju Zapadne obale.

"Izrael je nagrađen za ono što je prikriveno, uporno i nelegalno radio Palestini od početka okupacije. Ujedinjeni Arapski Emirati su obelodanile svoje tajne dogovore i normalizacije sa Izraelom. Molimo vas ne činite nam usluge. Nismo ničiji smokvin list", objavila je Ašravi na Tviteru.

Istovremeno, palestinska militanta organizacija Hamas optužila je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da su, kako je navedeno, zabili nož Palestincima u leđa jer su se saglasile da uspostave diplomatske odnose s Izraelom.

UAE se pridružile Egiptu i Jordanu

Egipat i Jordan dve su arapske države koje su do sada uspostavile diplomatske veze sa Izraelom. Egipat je sa Izraelom postigao mirovni sporazim 1979, a Jordan 1994. Mauritanija je državu Izrael priznala 1999, ali je odnose sa tom zemljom okončala 2009. zbog događaja u pojasu Gaze.

Ujedinjeni Arapski Emriati su arapska država saveznica SAD-a. Ujedinjene nacije su je u svoje članstvo primile 1971. Poput drugih arapskih nacija nisu priznavale Izrael zbog dela teritorije koju drži pod svojom kontrolom – na koju Palestina tvrdi da polaže prava.

XS
SM
MD
LG