Linkovi

SAD kritikuju Tursku zbog gostoprimstva liderima Hamasa


Arhiva - Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan, desno, rukuje se sa šefom Hamasa Ismailom Hanijehom, pred sastanak u Istanbulu, 1. februara 2020.
Arhiva - Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan, desno, rukuje se sa šefom Hamasa Ismailom Hanijehom, pred sastanak u Istanbulu, 1. februara 2020.

Trampova administracija poručila je da se snažno protivi nedavnom turskom gostoprimstvu ukazanom liderima Hamasa, kog Sjdinjene Države smatraju za terorističku grupu.

"Nastavljeno posezanje predsednika Erdogana za ovom terorističkom organizacijom samo služi izolaciji Turske od međunarodne zajednice, šteti interesima palestinskog naroda i podriva globalne napore za spečavanje terorističkih napada lansiranih iz Gaze", kaže se u saopštenju Stejt dipartmenta u utorak.

Ukazuje se da je jedan od članova Hamasa, koje bio u Istanbulu, navodno umešan u više terorističkih napada, otmica i kidnapovanja.

"Nastavljamo da ukazujemo na našu zabrinutost zbog odnosa turske vlade i Hamasa na najvišem nivou", dodaje se.

Turska je odbacila kritike SAD.

"Proglašavanje legitimnih predstavnika Hamasa, koji su na vlast došli pobedom na demokratskim izborima u Gazi i koji su važna realnost u reginu, za teroriste, neće biti doprinos naporima za mir i stabilnost u regionu", poručilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je drugi put od februara da je Turska ugostila lidere Hamasa, kažu Sjedinjene Države.

Hamas vlada palestinskom Gazom i vodio je tri rata protiv Izraela. Palestinski militanti često lansiraju napade na Izrael iz Gaze, što izaziva oštar odgovor Izraela.

XS
SM
MD
LG