Linkovi

Pompeo i Netanjahu pozdravili dogovor Izraela i UAE


Američki državni sekretar Majk Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Jerusalimu 24. avgusta 2020.
Američki državni sekretar Majk Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Jerusalimu 24. avgusta 2020.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se nada da će druge arapske zemlje slediti primer Ujedinjenih Arapskih Emirata u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom.

Na konferenciji za medije sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu, Pompeo je izjavio da će, ako više zemalja načini taj korak, to povećati stabilnost na Bliskom istoku i poboljšati život građana tih zemalja.

Sjedinjene Države su pomogle u posredovanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata a Netanjahu je izjavio da taj pakt "označava početak nove ere u regionu."

Izraelski premijer je govorio o šansi za postizanje mira sa drugim zemljama i pozvao se na "savez umerenih protiv radikalnih".

Netanjahu je takođe hvalio Trampovu administraciju zbog napora na obnavljanju međunarodnih sankcija Iranu, koje su ukinute na osnovu sporazuma iz 2015. kojim se ograničava nuklearni program zemlje.

SAD su se povukle iz sporazuma, poznatog pod imenom Zajednički sveobuvhatni plan akcije, a druge potpisnice među kojima su Britanija, Francuska i Nemačka, saopštile su da, pošto se Amerika povukla iz sporazuma, ne mogu da podrže sankcije koje predlaže.

Pompeo se takođe sastaje sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom i šefom diplomatije Gabijem Aškenazijem.

Posle susreta u Izraelu, šef američke diplomatije putuje u Sudan, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein.

XS
SM
MD
LG