Linkovi

Zakonodavci SAD: Zum da razjasni svoje veze sa Kinom nakon suspenzije naloga


Arhiva - Studnt od kuće prati onlajn nastavu uz pomoć Zum aplikacije.

Trojica američkih zakonodavaca zatražili su od kompanije Zum video komjunikešns (Zoom Video Communications Inc) da objasni svoju praksu prikupljanja podataka i veze sa kineskom vladom, nakon što je ta firma rekla da je suspendovala naloge kako bi izašla u susret zahtevima iz Pekinga.

Ta kompanija sa sedištem u Kaliforniji došla je pod oštar nadzor nakon što su trojica aktivista iz SAD i Hong Konga rekli da su njihovi nalozi suspndovani i sastanci ometeni nakon što su pokušali da organizuju događaje koji su u vezi sa godišnjicom gušenja demonstracija na kineskom trgu Tjenanmen.

Zum je saopštio u petak da je registrovao te događaje i da je kineska vlada od kompanije u maju i početkom jula zatražila preuzimanje akcije.

Saopšteno je da su sada ti nalozi vraćeni i da neće dozvoljavati nove zahteve iz Kine koji se tiču korisnika izvan te zemlje.

"Nismo dali nikakve informacije o korisnicima niti o sadržaju satanka kineskoj vladi", saopštio je Zum. "Nemamo 'zadnji ulaz' koja bi nekome dozvolio da uđe na sastanak, a da ne bude vidljiv".

Platforma za onlajn sastanke, čija je popularnost naglo skočila tokom pandemije kovida 19 koja je milione širom sveta prisilila da rade od kuće, zabeležila je rast preuzimanja aplikacije u Kini.

Taj servis nije blokiran u Kini, poput mnogih drugih zapadnih platformi kao što su Fejsbuk i Tviter, koji su digli ruke od pokušaja da se probiju na kinesko tržište pre nekoliko godina zbog vladinih zahteva da cenzuriše i blokira sasdržaj. Tviter je u četvrtak saopštio da je uklonio naloge povezane sa operacijam širenja uticaja potpomognutim iz Pekinga.

"Izaberite stranu"

Kongresmen Greg Valden, glavni republikanac u Komitetu Predstavničkog doma za energiju i trgovinu i Keti Mekmoris Rodžers, pozicionirana članica podkomieta za potrošače, poslali su pismo izvršnom direktoru Zuma Eriku Juanu u četvrtak tražeći od njega da razjasni politiku kompanije po pitanju prikupljanja podataka, da li ih deli sa Pekingom i da li šifruje komunikaciju korisnika.

Republikanski senator Džoš Houli takođe je pisao Juanu zatraživši od njega da "izabere stranu" između Sjedinjenih Država i Kine.

Troje političara prethodno su izrazili zabrinutost zbog vlasništva nad TikTok-om, kineske firme BajtDens, koja je pod prismotrom regulatornih tela u SAD zbog ličnih podataka kojima barata aplikacija za kratke video snimke.

"Cenimo što su nas kontaktirali različiti izabrani zvaničnici i isčekujemo dalji kontakt sa njima", rekao je portparol Zuma.

Kineski nadzornik interneta, Administracija za sajber prostor Kine, nije odgovorila na Rojtersov faksom poslat zahtev za komentar.

Odvajanje Kine od sveta

Vangu Danu, disidentu i studentskom lideru ugušenog protesta na Tjenanmenu 1989, koji u egzilu živi u SAD, suspendovan je nalog na Zumu. On je rekao da je bio šokiran kada je čuo priznanje Zuma da je prekinuo sastanke kojima je prisustvovao.

Njegov događaj od 3. juna, sa oko 200 učesnika, deaktiviran je usred održavaja, rekao je on.

"Zum je izvršio kineski zahtev, sprečavajući nas da nastavimo mirno sa našim životima", rekao je Vang u mejlu Rojtersu. "Ne mogu da se izvuku samo saopštenjem. Nastavićemo da koristimo pravna sredstva i javno mnjenje kako bismo zahtevali od Zuma da preuzme odgovornost za svoje greške".

Kompanija je saopštila da sada razvija tehnologiju koja će omogućiti da ukloni ili blokira učesnike po geografskom osnovu, dozvoljavajući joj da udovolji zahtevima lokalnih vlasti. Kaže se da će objaviti novu verziju globalne politike 30. juna.

Zuo Fenguso, osnivač Humaitarne Kine, čije je sedište u SAD, kaže da pozdravlja Zumovo priznanje o suspenziji, ali za Rojters je rekao i da je to bilo neočekivano od kompanije da "odvoji kineske korisnike od ostatka sveta".

Kompanijine veze u Kini ranije su bile pozivane na saslušanje.

Udruženje iz Toronta, Sitizen lab, u aprilu je saopštilo da je došlo do dokaza da su neki pozivi napravljeni u Severnoj Americi, kao i ključevi za šifrovanje koji se upotrebljavaju za obezbeđene pozive, bili usmereni ka Kini. Zum je saopštio da je greškom dozvolio kineskim centrima za priupljanje podataka da prime pozive.

Zum je saopštio da ima dosta osoblja koje radi na istraživanju i razvoju u Kini. Njegov osnivač Juan odrastao je i studirao u Kini pre nego što je emigrirao u SAD sredinom 1990-ih godina. Sada je američki državljanin.

Bil Bišop, urednik njuzletera koji je fokusiran na Kinu, Sinocisam, napisao je u petak da Zum više ne bi trebalo da se okorišćuje od sumnji po pitanjima koja su povezana sa Kinom i da, s obzirom na to koliko ljudi, organizacija, vladinih tela i političkih kampanja sada zavisi od njegovih servisa, kompanija mora da greši na strani transparentnosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG