Linkovi

Tramp: SAD prekidaju odnos sa Svetskom zdravstvenom organizacijom


Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući

SAD će prekinuti odnos sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) zbog načina na koji se borila sa pandemijom koronavirusa, najavio je predsednik Donald Tramp. On je optužio SZO da je "kineska marioneta", piše Rojters.

Trampova odluka, doneta u trenutku rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona, znači da će novčana sredstva namenjena SZO biti preusmerena na druga mesta.

Američki predsednik je poručio da kineski zvaničnici nisu ispunili svoju dužnost i prijavili Svetskoj zdravstvenoj organizaciji pojavu virusa i da su je "pritisnuli da obmane ceo svet".

"Kina u poptunosti kontroliše SZO, iako joj daje samo 40 miliona dolara godišnje, dok joj SAD daju 450 miliona dolara godišnje", kaže Tramp.

Ipak, kineski predsednik Ši Đinping je obećao da će Svetskoj zdravstvenoj organizaciji donirati 2 milijarde dolara u naredne dve godine, za borbu protiv koronavirusa. Toliki je bio i budžet SZO za celu prošlu godinu.

Donald Tramp je prošlog meseca obustavio američko finansiranje SZO, a potom u pismu 18. maja toj organizaciji poručio da ima 30 dana da sprovede reforme.

Ali, u petak je poručio da je obustavljanje finansiranja permanentno.

"Zato što nisu sproveli tražene i neophodne reforme, prekidamo odnos sa SZO i ta sredstva ćemo usmeriti na druga mesta gde je potrebno za zdravstvo", rekao je Tramp.

Nije, međutim, poznato kada bi nova odluka mogla da stupi na snagu. SAD su se priključile Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 1948, a u zajedničkoj rezoluciji Kongresa i SZO o pridruživanju piše da "zemlja ima pravo da se povuče ako organizaciju obavesti godinu dana ranije".

SZO nije odgovorila na novu najavu predsednika Amerike, ali je ranije negirala tvrdnje da promoviše kineske interese i dezinformacije u vezi sa virusom.

XS
SM
MD
LG