Linkovi

Kineski parlament usvojio Zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga


Zasedanje kineskog parlamenta koji je usvojio Zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga
Zasedanje kineskog parlamenta koji je usvojio Zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga

Kineski parlament usvojio je predlog Zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga – koji kritičari označavaju kao akt koji ugrožava poluautonomni status tog grada u odnosu na Kinu.

Predlog koji je izazvao kontroverze u međunarodnoj javnosti podržalo je 2.878 poslanika, jedan glas je bio protiv, dok je šest poslanika bilo uzdržano.

Novim zakonom, kako su saopštile kineske vlasti, predviđeno je sprečavanje i kažnjavanje akata secesije, subverzije i terorističkih aktivnosti koje prete nacionalnoj bezbednosti. To zakonsko rešenje omogućava kineskim nacionalnim bezbednosnim organima osnivanje agencija u Hong Kongu.

Najavljeno je da će Zakonodavni odbor kineskog parlamenta razraditi detalje zakona koji bi trebalo da stupi na snagu u septembru.

Kritike u vezi sa zakonom iznosile su poslovne grupe i zapadne države, tvrdeći da će okončati poseban status Hong Konga, jednog od svetskih trgovinskih centara, u okviru principa “jedna zemlja dva sistema” uspostavljenog pošto je 1997. iz ruku Velike Britanije prešao pod upravu Kine.

Najave o usvajanju zakona podstakle su proteste u Hong Kongu tokom kojih je u sredu privedeno najmanje 360 ljudi. Masovno okupljanje građana bilo je nalik na proteste koji su u tom gradu organizovani tokom 2019, a inicirao ih je plan o usvajanju kontroverznog zakona o izručenju građana Hong Konga Kini. Vremenom su prerasli u demonstracije kojima su tražene demokratske promene.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je reakciju Sjedinjenih Država, objavila je agencija Rojters.

Dejvid Stilvel, pomoćnik državnog sekretara zadužen za Istočnu Aziju, izjavio je da bi mogući odgovor mogao podrazumevati vizne i ekonomske sankcije. Inače, u Hongu Kongu poslujeviše od 1.300 američkih kompanija u kojima radi oko 100.000 ljudi.

Sa druge strane – Kina poručuje da će, kako je precizirano, preduzeti nepohodne protivmere usled stranog mešanja u pitanja koja smatra unutrašnjim.

Zabeleživši pad od 0,7 odsto - vrednost akcija u Hong Kongu najniža je u odnosu na veći deo Azije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG