Linkovi

Tramp preti da će trajno obustaviti finansiranje SZO, Tedros brani ulogu agencije


Predsednik SAD Donald Tramp govori u Beloj kući, 15. maj 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsednik SAD Donald Tramp govori u Beloj kući, 15. maj 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je u ponedeljak da će trajno obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ako se ta agencija ne obaveže na značajne promene narednih 30 dana, i da će preispitati američko članstvo.

Tramp je prošlog meseca privremeno obustavio finansiranje SZO-a i optužio je da promoviše kineske "dezinformacije" o pandemiji koronavirusa. Svetska zdravstvena organizacija je odbacila te optužbe, dok je Kina navela da je transparentna i otvorena.

"Ako se SZO ne obaveže na velika, značajna poboljšanja narednih 30 dana, moje privremeno zamrzavanje američkog finansiranja biće trajno i preispitaćemo naše članstvo", naveo je Tramp u pismo generalnom direktoru SZO-a Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu, koje je postavio na Tviter.

Tramp je prethodno rekao da je Svetska zdravstvena organizacija, čije sedište je u Ženevi, uradila "veoma jadan posao" u svom odgovoru na koronavirus i da će uskoro doneti odluku o njenom finansiranju.

Američki lider je u pismu naveo da je jedini put napred za SZO da pokaže da je nezavisna od Kine i dodao da je njegova administracija počela da razgovara o reformama sa Tedrosom.

Takođe je izneo niz optužbi na račun Kine, između ostalog i da je pokušala da blokira dokaze da virus može da se prenosi na ljude, da je vršila pritisak na SZO da ne proglasi vanredno stanje, da je odbila da deli podatke i uzorke i onemogućila pristup svojim naučnicima i laboratorijama.

Kina je u utorak odgovorila na optužbe, a iz Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da je reč o klevetama.

"Otvoreno pismo američkog liderstva je puno fraza kojima se sugeriše, ili je nešto možda i potencijalno, i na taj način se pokušava obmanuti javnost, da bi se oklevetali napori Kine u sprečavanju epidemije, i da bi se prebacila odgovornost sa njihove nekompetentnosti u odgovoru na epidemiju", rekao je portparol ministarstva Žao Lijan i dodao da je američka odluka da prestane da finansira Svetsku zdravstvenu organizaciju kršenje njenih međunarodnih obaveza.

Portparolka SZO-a rekla je u utorak da agencija nema komentar na Trampovo pismo i da očekuje "pojašnjenje" i reakciju kasnije tokom dana.

Bez pune podrške rezoluciji o pandemiji

Tedros Gebrejesus je kasnije u utorak obećao da će nastaviti da predvodi globalnu borbu protiv pandemije koronavirusa. Takođe je branio ulogu svoje agencije, nakon što su Sjedinjene Države odlučile da ne pruže punu podršku rezoluciji o pandemiji.

Vašington je dozvolio da se rezolucija, u kojoj se traži istraga globalnog odgovora, usvoji konsenzusom bez glasanja, ali je saopštio da se protivi njenom delu koji se odnosi na reproduktivna prava i patente.

"Želimo odgovornost više od bilo koga drugog. Nastavićemo da pružamo strateško liderstvo u koordinisanju globalnog odgovora", rekao je generalni direktor SZO-a u obraćanju virtuelnom sastanku predstavnika 194 članice.

Sjedinjene Države su prošle godine izdvojile više od 400 miliona dolara za Svetsku zdravstvenu organizaciju, ili oko 15 odsto njenog budžeta.

Ove godine je već isplatila oko 58 miliona dolara, što je oko polovine od ukupne sume koju bi trebalo da izdvoji za 2020. godinu, rekao je prošlog meseca visoki zvaničnik Trampove administracije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG