Linkovi

SZO pristala na nezavisnu istragu svog odgovora na pandemiju


Građani Pekinga na video bimu gledaju obraćanje predsednika Kine Ši Đinpinga Svetskoj zdravstvenoj skupštini 18. maja 2020. (Foto: AFP)
Građani Pekinga na video bimu gledaju obraćanje predsednika Kine Ši Đinpinga Svetskoj zdravstvenoj skupštini 18. maja 2020. (Foto: AFP)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će nezavisna revizija globalnog odgovora na koronavirus početi čim to bude moguće, kao i da je dobla podršku i obećanje značajnih finansijskih sredstava od Kine, koja se nalazi u centru pažnje kao zemlja iz koje je potekla pandemija.

Sveobuvatna procena, koju traži koalicija afričkih, evropskih i drugih zemalja, treba da razmotri "koje su pouke izvučene" iz načina na koji je SZO koordinisala svetski odgovor na Kovid-19, ali se neće baviti kontroverznim pitanjima kao što je poreklo novog koronavirusa.

Rezolucija čiji je nacrt izrazila Evropska unija, kojom se poziva za nezavisnu procenu rada SZO, po svemu sudeći je dobila podršku većine od 194 članice organizacije. Očekuje se da se o njoj raspravlja i da bude usvojena u utorak.

Administracija predsednika Trampa, koja često kritikuje SZO, osudila je “pokušaj bar jedne članice organizacije da zataška izbijanje zaraze”.

Tramp je već suspendovao američko finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, pošto ju je optužio da je suviše naklonjena Kini, koju Bela kuća kritikuje zbog nedovoljne transparentnosti u ranim fazama krize.

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar nije pomenuo Kinu po imenu, ali je jasno stavio na znanje da Vašington smatra da SZO snosi kolektivnu odgovornost.

“Moramo da iskreno govorimo o jednom od glavnih razloga zbog kojih se epidemija otela kontroli”, rekao je Azar. “Ova organizacija nije uspela da dobije informacije koje su svetu bile potrebne a taj neuspeh je koštao mnogo života.”

Govoreći posle Azara, kineski ministar zdravstva Ma Šiaoveji rekao je da je Peking na vreme i otvoreno objavio da je izbila zaraza i podelio kompletan genetski kod virusa. On je pozvao druge zemlje da se “suprotstave glasinama, stigmatizaciji i diskriminaciji”.

Kineski predsednik Ši Đinping putem video linka se obraća Svetskoj zdravstvenoj skupštini, 18. maja 2020.
Kineski predsednik Ši Đinping putem video linka se obraća Svetskoj zdravstvenoj skupštini, 18. maja 2020.

Kineski predsednik Ši Đinping obećao je prethodno 2 milijarde dolara u naredne dve godine za borbu protiv Kovida 19, posebno u zemljama u razvoju.

Ta suma je ravna celom godišnjem budžeteu SZO za prošlu godinu i više je nego dovoljna da nadoknadi Trampovo zamrzavanje američkog doprinosa SZO od oko 400 miliona dolara godišnje.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Uliot, rekao je da je to “pokušaj da se skrene pažnja sa poziva sve više zemalja koje traže da kineska vlada polaže račune za to što nije upozorila svet na to što dolazi.”

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus izjavio je da je organizacija Ujedinjenih nacija “oglasila zvono na uzbunu rano i oglašavala ga često”. Kada je proglasila globalnu vanrednu situaciju 30. januara, van Kine je bilo manje od 100 slučajeva i još nije bilo smrtnih slučajeva”, podsetio je.

Tedros Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, govori na otvaranju virtuelne sednice 18. maja 2020.
Tedros Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, govori na otvaranju virtuelne sednice 18. maja 2020.

Gebrejesus, koji je uvek obećavao da će doći do revizije odgovora na epidemiju, poručio je da će se to ispitivanje obaviti u najskorijem mogućem trenutku. “Svaka zemlja i svaka organizacija mora da razmotri svoj odgovor i izvuče pouke na osnovu tog iskustva”.

U prvom izveštaju o reagovanju na pandemiju, sedmočlani odbor za nadzor SZO ocenio je da je organizacija “ispoljila liderstvo i napravila značajan napredak u odgovoru na Kovid 19”. Panel je podrdžao reviziju ali je ocenio da bi njeno sprovođenje u ovom trenutku moglo da poremeti odgovor SZO na pandemiju. Odbor je istakao da “nesavršeno I postepeno razumevanje” nisu neobični kada se pojavi nova bolest, i, po svemu sudeći, u odgovor Trampu, upozorio da “sve veća politizacija odgovora na pandemiju” ometa pokušaje da se porazi virus.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan ocenio je da SZO mora da postane “nezavisnija od spoljnog mešanja” i da treba jačati njenu ulogu u “liderstvu i koordinaciji.”

XS
SM
MD
LG