Linkovi

Kina preti kontramerama SAD zbog Hong Konga


Policija je protiv demonstranata u Hong Kongu koristila suzavac

Kina je zapretila uvođenjem kontramera SAD ako bude kažnjena zbog plana da Hong Kongu nametne novi zakon o bezbednosti za koji smatra da će pomoći u borbi protiv "terorizma".

Novim zakonom zabranjuje se izdaja, subverzija i pobuna, a njegovo usvajanje planira se posle nekoliko meseci nasilnih protesta u Hong Kongu protiv Pekinga.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O'Brajen upozorio je da će Amerika uvesti sankcije Kini ako zakon bude usvojen. Ministarstvo inostranih poslova u Kini odgovorilo je da će reagovati na potencijalne sankcije iz Vašingtona.

"Ako SAD insistiraju na tome da naštete kineskim interesima, Kina će preduzeti sve neophodne mere kako bi se tome usprotivila", rečeno je u ministarstvu spoljnih poslova.

Hong Kong je postao žarište tenzija između dve supersile, SAD i Kine, a neki smatraju da je doveo i do ivice novog Hladnog rata.

Demonstranti u Hong Kongu protestuju zbog novog zakona o bezbednosti, a policija je protiv njih upotrebila i suzavac i vodene topove.

Kina smatra da proteste podstiču strane zemlje kako bi je destabilizovale i poručuje da niko nema pravo da se meša u to kako će se upravljati Hong Kongom.

Vlada Hong Konga, naklonjena Pekingu, pozdravila je novi zakon o bezbednosti.

Minsitar za bezbednost Džon Li rekao je da "teroristička pretnja u gradu raste i da aktivnosti koje štete sigurnosti Hong Konga, poput protesta za nezavisnost, mogu da se otmu kontroli".

XS
SM
MD
LG