Linkovi

Evropski šef diplomatije poziva EU na "robusniju" strategiju prema Kini


Arhiva - Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel govori na video konferenciji za štampu u Briselu, 22. aprila 2020. (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)
Arhiva - Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel govori na video konferenciji za štampu u Briselu, 22. aprila 2020. (Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel pozvao je EU da primerni "robusniju strategiju" prema Kini, usled znakova da Azija menja Sjedinjene Države kao centar globalne moći.

On je to rekao na okupljanju nemačkih ambasadora u ponedeljak, dodavši da su "analitičari dugo govorili o kraju sistema koji predvodi Amerika i početku azijskog veka".

"To se sada dešava pred našim očima", rekao je on.

Borel je rekao da bi pandemija mogla da bude viđena kao prekretnica u prebacivanju moći sa Zapada na Istok i da za EU "raste pritisak da izabere stranu".

Kazao je da bi blok od 27 zemalja "trebalo da sledi svoje interese i vrednosti i izbegne instrumentalizaciju od jedne ili druge strane".

I dok za uspon Kine kaže da je "impresivan", Borel dodaje da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvek zasnovani na poverenju, transparentnosti i reciprocitetu.


On kaže da "samo imamo šansu ako sarađujemo sa Kinom uz kolektivnu disciplinu", dodajući da bi predstojeći samit EU-Kina na jesen mogao da pruži priliku za to.

"Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu koja takodje zahteva bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije", dodao je Borel.​

Govoreći na istoj konferenciji koja je održana putem video linka zbog pandemije korona virusa, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ponovio je Borelov poziv za veću transparentnost sa strane Kine, što je tema koja je postala aktuelna u vezi sa kineskom politikom informisanja tokom ranih faza epidemije koronavirusa.

XS
SM
MD
LG