Linkovi

Kina protestuje zbog Trampovog tvita o "kineskom virusu"


Predsednik Tramp govori o pandemiji koronavirusa u Beloj kući, 16. marta 2020.
Predsednik Tramp govori o pandemiji koronavirusa u Beloj kući, 16. marta 2020.

Kina je izrazila snažno protivljenje nakon što je predsednik Donald Tramp upotrebio izraz „kineski virus “ govoreći o novom koronavirusu koji se proširio na više od 150 zemalja širom sveta.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da Trampov jezik “stigmatizuje” Kinu.

Tramp je u ponedeljak tvitovao: “SAD će snažno podržati sektore kao što je avio-saobraćaj i druge, koji su posebno pogođeni kineskim virusom.”

Kvalifikaciju je ponovio i u utorak, kada je napisao da nisu "sve američke države podjednako pogođene "kineskim virusom".

Prošle nedelje, Tramp je podelio tuđi tvit u kojem je koronavirus nazvan “kineski virus”.

Na nedavnom pretresu u Kongresu, na pitanje da li je “apsolutno pogrešno i neodgovarajuće” da predsednik koristi takav jezik, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild je odgovorio “jeste”.

Kina je bila prva faza, Južna Koreja i Iran su bili druga faza, zajedno sa Italijom i sada celom Evropom”, rekao je Redfild.

Svetska zdravstvena organizacija naziva novi koronavirus – COVID-19. Kada je ime saopšteno, šef SZO Tedros Adanom Gebrejsus rekao je da je cilj takve oznake da se “spreči upotreba drugih imena koja bi mogla da budu netačna ili stigmatizujuća.”

XS
SM
MD
LG