Linkovi

SAD planiraju da optuže Kinu za hakovanje istraživanja za vakcinu protiv Kovida 19


ILUSTRACIJA - Odraz hakera u monitoru, tokom obuke. (Foto: Reuters)
ILUSTRACIJA - Odraz hakera u monitoru, tokom obuke. (Foto: Reuters)

Mesecima već, zvaničnici SAD upozoravaju na vrhunac u sajber napadima tokom pandemije koronavirusa, ali više ne upiru prstom ni u jednu zemlju tim povodom.

Sada, kada globalna trka za vakcinom za koronavirus dobija na ubrzanju i hakeri se ubacuju u istraživanja povezana s tim, zvaničnici SAD pripremaju se da izdvoje dugogodišnjeg sajber protivnika: Kinu.

U zajedničkom upozorenju čije je objavljivanje zakazano za naredne dane, Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS), prema izveštajima, planiraju da javno optuže Kinu za pokušaje da ukrade američka istraživanja u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa, lekovima i testovima.

Tab Bredšou, operativni direktor firme Redpoint sajbersekjuriti i član radne grupe DHS za deljenje naprednih informacija, potvrdio je u intervjuu u ponedeljak planove za objavljivanje upozorenja.

"Mislim da bi to trebalo da se dogodi", rekao je Bredšou za Glas Amerike. "To je politički potez prozivanja vlade Komunističke partije Kine i saopštavanje svetu da oni aktivno pokušavaju da pokradu tehnologiju SAD".

FBI nije imao komentar. DHS nije odgovorio na upite za davanje komentara.

SAD dugo svrstavaju Kinu - zajedno sa Rusijom, Severnom Korejom i Iranom - među glavne izvore sajber napada, optužujući Peking za krađu američke intelektualne svojine, u nastojanju da stekne konkurentsku prednost nad Sjedinjnim Državama.

Arhiva - Predsednik Donald Tramp toko obraćanja novinarima u Beloj kući, 22. aprila 2020.
Arhiva - Predsednik Donald Tramp toko obraćanja novinarima u Beloj kući, 22. aprila 2020.

"Ima li šta novo u vezi sa Kinom? Recite mi", rekao je predsednik SAD Donald Tramp tokom brifinga za novinare u Beloj kući, upitan o izveštaju o navodnim pokušajima Kine da ukrade istraživanja o vakcini.

Javno optuživanje Kine da pokušava da ukrade istraživanja, koja su u vezi sa vakcinom za Kovid 19, verovatno će pooštriti tenziju između Pekinga i Vašingtona, dok Trampova administracija nastavlja da za pandemiju krivi Kinu, odakle je koronavirus potekao, zbog toga što nije reagovala dovoljno brzo i što nije upozorila druge zemlje i blokirala širenje koronavirusa.

Upozorenje FBI i DHS dolazi na tragu zajedničkog upozorenja koje su prošle nedelje izdali američki i britanski sajber zvaničnici. Američka agencija za sajber bezbednost i osiguranje infrastrukture (CISA) i Britanski centar za nacionalnu sajber bezbednost saopštili su da su istraživali brojne incidente u vezi sa farmaceutskim kompanijama, organizacijama za medicinska istraživanja i univerzitetima.

"Organizacije koje su povezane sa istraživanjim u vezi sa Kovidom 19 privlačne su mete za hakere, koji tragaju za informacijama za svoja domaća istraživanja o leku za Kovid 19", saopštile su agencije.

Ubrzana potraga za vakcinom za Kovid 19 odigrava se u nekoliko zemalja širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno prati osam vakcina u fazi kliničkog ispitivanja, uključujući i dve u Sjedinjenim Državama i četiri u Kini. To je vrh grupe od najmanje 100 kanidata za vakcine koje su u predkliničkoj fazi širom sveta.

Za Kinu, mogućnost da brzo proizvede uspešnu vakcinu znači pitanje geopolitičke prednosti nad SAD, koliko i promocije javnog zdravlja, kažu zvaničnici.

"Od velike je važnosti ne samo zbog komercijalne vrednosti, već i zbog toga da koja god zemlja, kompanija ili istraživačka laboratorija razvije tu vakcinu prva i bude u mogućnosti da je proizvede, ostvariće značajanu geopolitički uspešnu priču", rekao je prošlog meseca Džon Demers, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost u američkom Sekretarijatu za pravosuđe.

S obzirom na decenijama dugu istoriju kineske krađe intelektualne svojine, tvrdnja da Peking možda pokušava da ukrade istraživanja u vezi sa vakcinom za koronavirus i tretmanom nije prenaduvana, rekao je Demers.

"Bilo bi više nego apsurdno misliti - dobro, Kinezi, oni se trude oko svih drugih stvari, ali ovo će propustiti", kaže Demers.

Sajber napadi, čiji trag vodi u Kinu i druge zemlje, ubrzali su se posle izbijanja pandemije koronavirusa, pri čemu su primećene i velike operacije.

Kineska grupa za sajber špijunažu poznata kao APT-41 dugo cilja istraživačke univerzitete i trenutno "dobija veliku pažnju zbog Kovida 19", kaže Bredšou.

U januaru, hakeri povezani sa kineskom vladom napali su pružaoce zdravstvenih usluga i kompanije u drugim sektorima, tvrdi firma za sajber bezbednosti FajerAj, nazivajući to "jednom od najraširenijih kampanja koje smo videli kod špijunskih aktera povezanim sa Kinom u poslednjih nekoliko godina".

Kina nije jedina zemlja koja je bila umšana u sajber napade tokom pandemije. Guglova grupa za procenu rizika identifikovala je više od 12 grupa hakera koje podržavaju vlade na temu Kovida 19 kako pokušavaju da pronađu pristup kompjuterskim mrežama.

Gugl nije imenovao te zemlje, ali privatne firme za sajber bezbednost identifikovale su nekoliko državnih aktera.

Od januara do aprila, vijetnamski hakeri započeli su sajber napade na kineske mete, s ciljem da prikupe obavštajne podatke o krizi sa koronavirusom, saopštio je SajberAj prošlog meseca.

U aprilu, iranski hakeri navodno su započeli napad na Gilad, firmu koja proizvodi remdesivir, leka koji je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nedavno odobrila za lečenje Kovida 19.

I dok napadi obuhvataju širok spektar aktivnosti - od kriminalnog ciljanja italijanskih finansijskih institucija do napada severnokorejskih hakera na organizacije u Južnoj Koreji - istraživanje vakcina i lekova omiljena su meta aktera, koje sponzorišu države.

"Nema ničeg vrednijeg danas od biomedicinskih istraživanja u vezi sa vakcinom za koronavirus", zaključuje Džon Demers, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost u američkom Sekretarijatu za pravosuđe​.

XS
SM
MD
LG