Linkovi

Brnabić: I EU i Kina


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Srbija ekonomski, tradicionalno, geografski pripada EU, ali gradi partnerstvo i prijateljstvo sa Kinom, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervju listu Politika koji će biti objavljen u nedelju.

"Biti na te dve pozicije zahteva mnogo rada, ali odražava naše političko umeće i donosi fenomenalne pozicije i benefite za naše građane. To je politika Aleksandra Vučića koja daje rezultate i nije ni laka, ni jednostavna"
rekla je Brnabić u intervjuu čije delove prenosi Fonet.

Premijerka je rekla da 65 odsto stranih investicija u Srbiju dolazi iz Unije, a da od 65 do 70 odsto izvoza iz Srbije ide u zemlje članice.

Takođe, Brnabić kaže da je Srbije zemlja koja ima "najveći broj i najveću vrednost projekata i potpisanih ugovora u okviru mehanizma 17 + 1 i kineske inicijative "Pojas i put".

Vučić: Želimo poruku o članstvu u EU, ne samo perspektivi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, tokom potpisivanja sporazuma o finansijskoj pomoći EU, da Beograd "ne oćekuje samo jasnu evropsku perspektivu, već i da se govori o članstvu Srbije u EU".

"Želeli bismo da imaju jasnu poruku, da nam kažu uradite nešto i bićete član EU", rekao je predsednik Srbije.

Srbija je od EU dobila 70 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru IPA programa, a komesar za proširenje Oliver Varhelji je tokom potpisivanja tog sporazuma u Vladi Srbije rekao da će Beograd biti i deo paketa pomoći od 750 milijardi evra koji je Unija namenila svojim članicama za borbu protiv koronavirusa.

Vučić se zahvalio na pomoći koju je najavio Varhelji i rekao da "je to fer, ali da se tome nije nadao".

Evropski komesar za proširenje rekao je da je Srbija od 2007. od EU dobila 2,8 milijardi evra pomoći.

XS
SM
MD
LG