Linkovi

U UN, Bajdenova administracija podržava rešenje nezavisne države za Palestince


Arhiva - Palestinci protestuju protiv očekivane posete državnog sekretara SAD Majka Pompea jevrejskom naselju Psagot, u blizini grada Al Bireh na Zapadnoj obali, 18. novembra 2020.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama potvrdio je posvećenost administracije Džoa Bajdena rešenju dve države za Izrael i Palestince i rekao da se nada da će "polako graditi" narušeno poverenje između dve strane.

"Prema novoj administraciji, politika Sjedinjenih Država biće da podrže međusobno dogovoreno rešenje između države, u kojem Izrael živi u miru i bezbedno zajedno sa održivom palestinskom državom", rekao je ambasador Ričard Mils na virtuelnom sastanku Saveta bezbednosti na visokom nivou u utorak.

Iako je priznao da je ova vizija "pod ozbiljnim stresom", rekao je da ostaje najbolje rešenje i primetio da "mir ne može biti nametnut ni Izraelcima ni Palestincima".

Pre godinu dana, administracija predsednika Donalda Trampa predstavila je svoj dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan. Palestinci su ga otvoreno odbacili, rekavši da je favorizovao Izrael i da im nije dao suverenu, susednu državu čiji je glavni grad Istočni Jerusalim. Izraelci su pozdravili takozvani "posao veka", koji je ispregovarao tim koji je vodio Trampov zet, Džared Kušner.

Trampova administracija je takođe preselila američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je dodatno naljutilo Palestince.

Bajden je kritikovao potez, ali nije rekao da će ga preokrenuti.

Tokom svoje kampanje, predložio je otvaranje američkog konzulata u istočnom Jerusalimu zbog poslova sa Palestincima.

Administracija Bajdena takođe nastoji da "obnovi verodostojan američki angažman sa Palestincima, kao i Izraelcima", potvrdio je Mils.

Palestinci su tokom Trampove administracije odustali od Sjedinjenih Država kao medijatora i posrednika u postizanju mira. Ministar inostranih poslova Rijad al-Malki rekao je sastanku da su poslednje četiri godine "testirale našu kolektivnu odlučnost".

"Sada je vreme da se izleči i sanira šteta koju je ostavila prethodna američka administracija", rekao je al-Malki. "Radujemo se ukidanju nezakonitih i neprijateljskih mera koje je preduzela Trampova administracija".

Bajden planira da obnovi američku finansijsku podršku za ekonomski razvoj i programe humanitarne pomoći koji idu u korist palestinskom narodu, kao i da preduzme korake za ponovno otvaranje diplomatskih misija zatvorenih u poslednje četiri godine.

U septembru 2018. Tramp je naredio zatvaranje kancelarije Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu, rekavši da Palestinci nisu preduzeli korake da započnu pregovore sa Izraelcima.

"Istovremeno, moram jasno reći - SAD će zadržati svoju postojanu podršku Izraelu", rekao je Mills.

Mills je takođe upozorio obe strane na jednostrane korake koji bi mogli otežati postizanje rešenja za dve države, uključujući aneksiju teritorije, sprovođenje aktivnosti naseljenika, rušenje palestinskih domova, podsticanje na nasilje i obezbeđivanje odštete zatvorenicima zbog terorističkih akata.

"Nadamo se da će biti moguće započeti rad na polaganom izgrađivanju samopouzdanja na obe strane kako bismo stvorili okruženje u kojem bismo ponovo mogli da pomognemo u unapređivanju rešenja", rekao je.

"Izrael je iznova izrazio spremnost da pregovara i pronađe održivo rešenje za sukob", rekao je izraelski izaslanik Gilad Erdan. "Izrael je više puta pokazao da će postići mir kada bude imao voljnog partnera".

Trampova administracija je takođe olakšala normalizaciju odnosa Izraela sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Marokom i Sudanom. Mils je rekao da će nova administracija pozvati druge zemlje da slede njihov primer, ali da ti sporazumi nisu zamena za izraelsko-palestinski mir.

"Nada Sjedinjenih Država je da će se normalizacija odvijati na način koji otključava nove mogućnosti za unapređenje rešenja dve države", rekao je.

XS
SM
MD
LG