Linkovi

Izrael prebacio miljardu dolara na račun Palestinske uprave


Palestinci protestuju pred izraelskim vojnicima zbog blizu Nablusa na Zapadnoj obali, 27. novembra 2020.
Palestinci protestuju pred izraelskim vojnicima zbog blizu Nablusa na Zapadnoj obali, 27. novembra 2020.

Izrael je prebacio više od milijardu dolara na račun Palestinske uprave - novac od poreza i carina koje ubira u njeno ime. Novac je prebačen posle šestomesečne pauze, pošto su Palestinci prekinuli veze sa Izraelom zbog planova o ankesiji delova okupirane Zapadne obale.

Palestinci su nastavili kontakte sa Izraelom prošlog meseca, posle pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena na američkim izborima. Bajden se protivi izreaelskoj aneksiji naselja i obećao je ravnomerniji pristup konfliktu na Bliskom istoku.

Takse i carine su ključni izvor prihoda za Palestinsku upravu, koja vlada delovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael. Uprava je morala da smanji plate desetinama hiljada vladinih službenika, čime se dodatno pogoršala ekonomska kriza nastala zbog pandemije koronavirusa.

Husein al-Šeik, bliski saradnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, potvrdio je prijem skoro 3,8 milijardi šekela (oko 1,1 milijarde dolara) iz Izraela. Izraelsko ministarstvo finansija saopštilo je da je transfer sredstava prošlog meseca odobrio izraelski kabinet za bezbednost.

Izrael je saopštio da će od poreza oduzeti sumu jednaku onoj koju Palestinska uprava plaća porodicama zatvorenika i ljudi ubijenih u sukobu sa Izraelom, uključujući i militantne Palestince koji su umešani u napade na Izraelce. Izrael ističe da takozvani Fond za mučenike podstiče nasilje, dok Palestinci kažu da se njime pruža pomoć finansijski ugroženim porodicama.

Plan predsednika Donalda Trampa za Bliski istok, koji je predstavljen u januaru, dozvolio bi Izraelu da aneksira trećinu Zapadne obale, uključujući sva jevrejska naselja. Palestinci su odmah odbacili plan a Abas je u maju objavio da prekida sve veze sa Sjedinjenim Državama i Izraelom, te da više neće poštovati ranije dogovore sa njima.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsednik Donald Tramp posle potpisivanja sporazuma Abraham o normalizaciji odnosa Izraela sa nekoliko bliskoistočnih suseda, 15. septembra 2020. u Beloj kući.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsednik Donald Tramp posle potpisivanja sporazuma Abraham o normalizaciji odnosa Izraela sa nekoliko bliskoistočnih suseda, 15. septembra 2020. u Beloj kući.

Izrael je u avgustu stavio u stranu planove o aneksiji, nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati pristali na normalizaciju odnosa, ali je premijer Benjamin Netanjahu rekao da je pauza samo privremena.

Tramp je načinio korake bez presedana da podrži Izrael i dovede do izolacije Palestinaca, nakon što je američku ambasadu preselio u Jerusalim, ukinuo isporuke pomoći Palestincima i okončao višedecenijsko protivljenje Amerike izgradnji izraelskih naselja, koju Palestinci i veći deo međunarodne zajednice vide kao kršenje međunarodnog prava.

Bajden je obećao da će obnoviti pomoć Palestincima i vršiti pritisak na obe strane da nastave mirovni proces, koji je odavno zamro, ali nije naveo više detalja o svom pristupu.


XS
SM
MD
LG