Linkovi

Izraelski mediji pišu o tajnom sastanku Netanjahu - Salman - Pompeo


ARHIVA - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu u poseti novoj laboratoriji za koronavirus na Međunarodnom aerodromu Ben-Gurion u Tel Avivu (Foto: AP)

Izraelski mediji preneli su da je premijer Benjamin Netanjahu u tajnosti posetio Saudijsku Arabiju u nedelju, kako bi razgovarao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Prema navodima medija, u izraelskoj delegaciji bio je i Josi Koen, šef Mosada, nacionalne obaveštajne agencije. Mediji pišu da podaci o praćenju letova pokazuju da je privatni avion odleteo iz Tel Aviva za Neom u Saudijskoj Arabiji, i da se vratio nekoliko sati kasnije.

Netanjahuova kancelarija nije objavila javno saopštenje o bilo kakvom putovanju.

Američki Stejt department nije uključio ili pomenuo Netanjahua u svom saopštenju u nedelju o Pompeovom susretu sa Mohamedom bin Salmanom, koji se odigrao u Neomu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo tokom susreta sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu, 22. novembra 2020 (Foto: Reuters/Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court)
Američki državni sekretar Majk Pompeo tokom susreta sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Rijadu, 22. novembra 2020 (Foto: Reuters/Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court)

“Razgovarali su o potrebi da se zemlje Persijskog zaliva ujedine u susprotstavljanju agresivnom ponašanju Irana u regionu i potrebi da se postigne političko rešenje konflikta u Jemenu”, naveo je prvi zamenik portparola Kejl Braun.

Pompeo je posetio Izrael prošle nedelje i proslavio sa Netanjahuom nedavne sporazume o normalizaciji odnosa, koje je Izrael potpisao sa Bahreinom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Pompeo je takođe pozvao Saudisjku Arabiju da normalizuje veze sa Izraelom.

SAD, Izrael i Saudijska Arabija takođe dele snažni zajednički interes da se suprottave Iranu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG