Linkovi

Sedam mirovnjaka poginulo u padu helikoptera na Sinaju


Vojne snage na Sinaju, ARHIVA (Foto: Rojters/Mohamed Abd El Ghany)
Vojne snage na Sinaju, ARHIVA (Foto: Rojters/Mohamed Abd El Ghany)

Sedam pripadnika mirovnih snaga poginulo je u padu helikoptera na egipatskom poluostrvu Sinaj, blizu letovališta Šarm el-Šeik, saopštile su Multinacionalne snage i posmatrači (MFO), koje predvode Sjedinjene Države.

Među žrtvama je 5 Amerikanaca i državljani Francuske i Češke, a svi su bili pripadnici vojske, saopštile su multinacionalne snage i navele da je jedan Amerikanac preživeo i da je evakuisan.

Neimenovani zvaničnik, upoznat sa incidentom, rekao je agenciji Rojters da je nesreća uzrokovana mehaničkim kvarom.

U saopštenju multinacionalnih snaga navodi se da je helikopter bio na "rutinskoj" misiji kada se srušio. Izraelska vojska saopštila je da je ponudila da pošalje spasilački tim na mesto nesreće.

Pripadnici MFO-a nadziru demilitarizaciju Sinaja pod mirovnim dogovorom između Egipta i Izraela iz 1979. godine. Proteklih godina je smanjen broj mirovanjaka, dok susedne zemlje jačaju bezbednosnu saradnju protiv pobunjenika na Sinaju, koje predvode islamisti.

Međutim, i Izrael i Egipat su se u prošlosti protivili predlozima Vašingtona da smanji američko učešće u multinacionalnim snagama koje, prema vebsajtu, imaju 452 Amerikanca među 1.154 pripadnika vojnog osoblja. Pripadnici MFO-a su iz 13 zemalja, a nadziru površinu od više od 10.000 kvadratnih kilometara na Sinaju.

XS
SM
MD
LG