Linkovi

Tramp najavio normalizaciju odnosa Izraela i Maroka


ARHIVA - Predsednik SAD Donald Tramp obraća se novinarima u Beloj kući

Izrael i Maroko saglasili su se da normalizuju odnose, objavio je u četvrtak predsednik SAD Donald Tramp, što je četvrti arapsko-izraelski dogovor za četiri meseca. U okviru sporazuma, postignutog na kraju Trampovog mandata, Sjedinjene Države priznaće suverenitet Maroka nad spornim regionom Zapadne Sahare, prenosi AP.

Tramp je rekao da će Izrael i Maroko obnoviti diplomatske i druge odnose, uključujući i hitno otvaranje kancelarija za vezu u Tel Avivu i Rabatu i eventualno otvaranje ambasada. Američki zvaničnici saopštili su da će biti postignut sporazum o obostranom pravu za avioprevoznike da nadleću drugu zemlju.

Bela kuća saopštila je da su se Tramp i kralj Maroka Muhamed šesti saglasili da Maroko" obnovi diplomatske odnose sa Izraelom i proširi ekonomsku i kulturnu saradnju za unapređenje regionalne stabilnosti".

“Još jedan istorijski uspeh. Naša dva velika prijatelja Izrael i Kraljevstvo Maroka saglasili su se da uspostave pune diplomatske odnose - ogroman uspeh za mir na Bliskom istoku", tvitovao je Tramp.

Sjedinjene Države će priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, bivšom španskom teritorijom na severu Afrike koja je predmet višedecenijskog spora koji međunarodni pregovarači nisu uspeli da reše.

Maroko smatra Zapadnu Saharu svojim "južnim provincijama" od 1975. godine, dok se pokret "Front Polisario", sa sedištem na jugu Alžira, bori za nezavisnost tog područja. Grupa je oštro osudila odluku Vašingtona da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom i ocenila da se time krši povelja UN i međunarodne rezolucije.

Rabat je saopštio da će Vašington otvoriti konzulat u Zapadnoj Sahari, kao deo sporazuma Maroka i Izraela.

Tramp je naveo da je Maroko prvi priznao Sjedinjene Države kao nezavisnu zemlju, samo godinu nakon što je Amerika proglasila nezavisnost od Britanije 1776. godine.

“Zbog toga je adekvatno da priznamo njihov suverenitet nad Zapadnom Saharom", poručio je Tramp.

Sporazum je rezultat razgovora koje su vodili predsednikov savetnik i zet Džered Kušner i glavni međunarodni pregovarač Avi Berkovic.

“Ovo je značajan korak napred za narod Izraela i Maroka. Dalje se unapređuje bezbednost Izraela i istovremeno otvaraju prilike za Maroko i Izrael da prodube ekonomske odnose i poboljšaju živote svoji stanovnika", rekao je Kušner.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je priznala Izrael, dok Trampova administracija pokušava da proširi diplomatsku incijativu, pokrenutu tokom leta sporazumom između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Primer UAE sledili su Bahrein i Sudan, a zvaničnici administracije pokušavaju da u istu grupu uključe i Saudijsku Arabiju.

Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozdravili su sporazum Maroka i Izraela.

Sve te zemlje su geografski udaljene od izraelsko-palestinskog konflikta zbog čega im je lakše da sklope dogovore sa Izraelom i SAD zarad svojih interesa, ocenjuje AP. Maroko takođe ima bliske odnose sa Saudijskom Arabijom, koja je dala prećutnu podršku za proces normalizacije odnosa te zemlje sa Izraelom, u trenutku kada je mirovni proces sa Palestincima u zastoju.

Palestinci kritikuju dogovore o normalizaciji odnosa, navodeći da su arapske zemlje umanjile šanse za mir odustajanjem od dugogodišnjeg zahetva da Izrael ustupi zemlju za palestinsku državu pre nego što bude priznat.

Rabat je saopštio da je kralj u četvrtak preneo palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu "da je podrška palestinskom cilju nepromenjena” i da Maroko podržava rešenje o dve države.

Pre osnivanja Izraela 1948. godine, u Maroku je živela velika jevrejska populacija, a mnogi njihovi preci su došli u severnu Afriku iz Španije i Portugala tokom Španske inkvizicije. U Maroku danas živi mala zajednica od nekoliko hiljada Jevreja.

Maroko je godinama imao neformalne veze sa Izraelom. Uspostavili su diplomatske odnose nižeg ranga tokom 1990-tih posle privremenih mirovnih sporazuma Izraela sa Palestincima. Međutim, ti odnosi su prekinuti posle druge palestinske pobune 2000. godine

Od tada, obnovljene su neformalne veze, a oko 50.000 Izraelaca putuje svake godine u Maroko da bi učili o jevrejskoj zajednici i istoriji svojih porodica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG