Linkovi

Vrhovni sud: Tramp može da koristi sredstva Pentagona za izgradnju zida na granici


Arhiva - Zgrada Vrhovnog suda SAD, u sumrak, na Kapitol hilu u Vašingtonu.
Arhiva - Zgrada Vrhovnog suda SAD, u sumrak, na Kapitol hilu u Vašingtonu.

Vrhovni sud otvorio je u petak put Trampovoj administraciji da dođe do milijardi dolara u budžetu Pentagona kako bi izgradio delove zida na granici sa Meksikom.

Pet konzervativnih sudija tog suda dali su administraciji zeleno svetlo da započne rad po četiri ugovora koje je dodelila koristeći novac Sekretarijata za odbranu. Finansiranje projekta zamrzli su niži sudovi za vreme trajanja procesa oko finansiranja novca. Četvoro liberalnih sudija ne bi dozvolilo početak izgradnje.

Odluka sudija da odmrznu novac koji dozvoljava predsedniku Donaldu Trampu da krene u izvršavanje glavnog obećanja iz kampanje 2016. uvodi ga u trku za drugi mandat. Tramp je tvitovao nakon objave: "Vau! Velika POBEDA za zid! Vrhovni sud Sjedinjenih Država oborio je nalog nižih sudova, dozvolio da se nastavi sa južnim zidom. Velika POBEDA za bezbednost na granici i vladavinu prava!"

​Presuda Vrhovnog suda poništava odluku nižeg suda, koji je prvobitno zamrznuo sredstva u maju, nakon čega je apelacioni sud, ranije ovog meseca, zadržao sredstva zamrznutima. To je sprečilo vladu da iskoristi otprilike 2,5 milijardi dolara od novca Sekretarijata za odbranu i zameni postojeće barijere u Arizoni, Kaliforniji i Novom Meksiku robusnijom ogradom.

Slučaj pred Vrhovnim sudom započeo je nakon 35-odnevnog delimičnog zatvaranja vlade, koje je započelo u decembru 2018. Tramp je okončao zatvaranje u februaru nakon što mu je Kongres odobrio oko 1,4 milijarde dolara za finansiranje zida na granici.

Ali taj iznos bio je mnogo manji od 5,8 milijardi, koliko je on tražio, pa je Tramp proglasio vanredno stanje kako bi uzeo novac sa drugih vladinih računa i iskoristio ga za izgradnju zida.

Novac koji je Tramp identifikovao uključuje 3,6 milijardi iz vojnih fondova za izgradnju, 2,5 milijardi od novca Sekretarijata za odbranu i 600 miliona od posebne aktive Sekretarijata za finansije.

Slučaj pred Vrhovnim sudom uključio je samo 2,5 milijardi iz fondova Sekretarijata za odbranu, za koje je administracija rekla da će biti iskorišćeni za izgradnju više od 160 kilometara ograde. Jedan projekat trebalo bi da zameni 74 kilometara ograde u Novom Meksiku za 789 miliona. Drugi bi zamenio 101 kilometar u Arizoni za 646 miliona. Preostala dva projekta u Kaliforniji i Arizoni su manja.

Druga sredstva nisu bila predmet pred sudom. Sredstva Sekretarijata za finansije za sada su "preživela" pravne izazove, a Carina i granična bezbednost odvojila je namenska sredstva za rad u teksaškoj dolini reke Rio grande, ali još uvek nisu potpisani ugovori. Prebacivanje 3,6 milijardi u vojni fond za izgradnju čekalo je odobrenje Sekretarijata za odbranu.

Arhiva - Vozilo agenata Granične kontrole patrolira sa američke strane zida ovenčanog bodljikavom žicim, na granici sa Meksikom, istočno od Nogalesa, Arizona, 2. marta 2019.
Arhiva - Vozilo agenata Granične kontrole patrolira sa američke strane zida ovenčanog bodljikavom žicim, na granici sa Meksikom, istočno od Nogalesa, Arizona, 2. marta 2019.

Slučaj pred Vrhovnim sudom pokrenula je Američka unija za građanske slobode (ACLU) u korist Siera kluba i Koalicije za zajednice na južnoj granici. Sudije koje su naložile da se odmrznu sredstva nisu ponudile duže objašnjenje svoje odluke. Ali, rekli su da je među razlozima zbog kojih su postupili tako bilo to što je vlada iznela "dovoljan prikaz na ovom stadijumu" da podnošenje tužbe sudu nema za pravo da izaziva odluku o korišćenju novca.

Aleksej Voltronist, portparol Ministarstva za pravosuđe, rekao je u saopšenju: "Zadovoljni smo što je Vrhovni sud prepoznao da nije trebalo da niži sudovi zaustave izgradnju zida na južnoj granici. Nastavićemo da energično branimo napore administracije da zaštiti našu naciju".

Advokat ACLU-a Dror Ladin rekao je nakon saopštenja suda da borba "nije gotova". Slučaj će biti nastavjen, ali odluka Vrhovnog suda nagoveštava da potpuna pobeda ACLU-a nije u izgledu. Čak i ako ACLU pobedi, ograda je će već biti izgrađena.

Sudije Rut Bader Ginsberg, Sonja Sotomajor i Elega Kejgan ne bi dozvolile da se započne sa izgradnjom. Sudija Stefan Brejer rekao je da bi dozvolio vladi da finalizuje ugovore za segmente, ali da ne započinje izgradnju dok traje suđenje. Administracija je tvrdila da ukoliko ne bude u mogućnosti da finalizuje ugovore do 30. septebra, to će biti gubitak mogućnosti da se koriste ta sredstva. Administracija je zatražila da odluka bude doneta brzo.

Vrhovni sud je na letnjem odmoru, ali dela po određenjim hitnim slučajevima.

XS
SM
MD
LG