Linkovi

Pentagon stopira 127 projekata zbog zida na granici sa Meksikom


Izgradnja zida na granici kod Nju Meksika
Izgradnja zida na granici kod Nju Meksika

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper odobrio je 3,6 milijardi dolara iz vojnog budžeta za izrgradnju zida od 282 kilometra na granici sa Meksikom, koji predsednik Donald Tramp obećava još od kampanje. Zbog toga je Pentagon morao da odloži realizaciju 127 projekata.

Zvaničnici nisu želeli da kažu koji su tačno projekti pogođeni ovom odlukom, ali su najavili da će te informacije biti dostupne javnosti pošto ih dobiju članovi Kongresa. Rekli su da je deo novca odvojen od vojnih projekata u SAD, a deo od projekata u inostranstvu.

Odluka Marka Espera je ponovo je otvorila diskusiju koja se o zidu vodi između predsednika Trampa i Kongresa. Tramp je ranije iskoristio svoja ovlašćenja i proglasio vanredno stanje na granici sa Meksikom, što mu je omogućilo da bez odobrenja Kongresa, uzme novac iz federalnog budžeta za zid.

Kongres je kasnije izglasao poništavanje Trampove odluke, a potom je predsednik prvi put u svom mandatu iskoristio pravo veta.

Pentagon sada saopštava da projekti nisu otkazani, već samo "odloženi". Ipak, Sekretarijat za odbrabnu nema nikakve garancije da će Kongres odobriti novac za projekte koji su sada stopirani.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper
Sekretar za odbranu SAD Mark Esper

Demokrate su kritikovale odluku Marka Espera.

"To je šamar svim pripadnicima američke vojske koji služe našoj zemlji. Predsednik Tramp je uzeo novac iz vojnog budžeta kako bi digao sopstveni ego i izgradio zid za koji je tvrdio da će ga platiti Meksiko", kazao je lider demokrata Čak Šumer.

Preddsednik Donald Tramp tražio je 6,2 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom, a Kongres mu je odobrio samo 1,375 milijardi dolara iz federalnog budžeta. Predsednik je to prihvatio kako bi se izbegla obustava rada federalne vlade, koja je već bila zatvorena 35 dana zbog nemogućnosti Kongresa da usvoji budžet.

Ostatak novca Tramp je obezbedio iz budžeta drugih sekretarijata: 600 miliona dolara iz Sekretarijata za finansije i ukupno 6,1 milijardu dolara iz budžeta Pentagona.

Takvu odluku predsednika odobrio je i Vrhovni sud SAD.


XS
SM
MD
LG