Linkovi

Većina Amerikanaca protiv Trampove odluke o vanrednom stanju


Protest u Njujorku protiv odluke Donalda Trampa o vanrednom stanju

Nova istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazuju da se većina Amerikanaca protivi odluci predsednika Donalda Trampa da proglasi vanredno stanje kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom, pošto mu Kongres za to nije odobrio novac.

Anketa portala Politico i Morning Consult-a pokazala je da se 51 odsto Amerikanaca protivi Trampovim potezima, dok ga 39 odsto građana podržava.

Vidljive su i oštre partijske podele: među onima koji podržavaju Trampa je 77 odsto republikanaca, dok je među protivnicima 81 odsto demokrata.

Istraživanje javnih radio i tv servisa NPR i PBS pokazuje da se deklaraciji o vanrednom stanju protivi 61 odsto građana, dok je nešto malo više od trećine podržava.

Anketa koju su sproveli list Huff Post i YouGov pokazala je odnos 55 prema 37 odsto, u korist protivnika vanrednog stanja.

Predsednik Donald Tramp tvrdi da ima "apsolutno pravo" da proglasi vanredno stnaje da bi izgradio zid na granici SAD i Meksika, bez podrške Kongresa koji mu nije odobrio sredstva za to.

Šesnaest država tužilo je Trampa zbog te odluke pred federalnim sudom u Kaliforniji. U tužbi 16 saveznih država navodi se da je deklaracija o vanrednoj situaciji nelegalna i neustavna i da šteti državama i građanima tako što se uzima novac od programa za borbu protiv narkotika i vojnih projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG